Пловдив: Източната трибуна на Римския стадион е вече отворена

В последно време бавно, но сигурно, римското минало на Пловдив започва отново да “оживява”. Археологически разкопки, проучвания, проекти и облагородяване на руините на Филипопол – всичко това малко по малко разхубавява втория по големина български град. След Агората, Източната порта, Епископалната базилика и Трихълмието, за които вече писахме, сега дойде ред и на част от Римския стадион да бъде представен на широката публика.

 

Ако се намирате в Пловдив и се разхождате по Главната, то задължително се отбийте до магазина на Н&М, но не за пазар…

Отляво: Пламен Панов, отдясно: Здравко Димитров.

Точно под него преди броени дни бе открита напълно запазената императорска ложа на източната трибуна на Римския стадион. Изключителната забележителност бе официално представена на пловдивчани от кмета Здравко Димитров, заместника му Пламен Панов, кмета на район “Централен” Георги Стаменов, директора на „Старинен Пловдив” Елена Кантарева и проектантите, работили по ремонта и реставрацията, архитектите Стефанови.

В Световния ден на туризма ние отваряме този обект за пловдивчани и гостите на града, като това е част от усилията ни да възобновим туризма в Пловдив. Посетителите ще могат да добият по-ясна представа какво е представлявал стадионът по времето на Римската империя. На предстоящите сесии на общинския съвет ще бъде гласувана наредбата за цените и услугите. В нея се предвижда освен индивидуален билет да има и пакетен – за трите обекта, свързани със Стадиона. Става дума за експонираната на открито трибуна, за централния сектор или императорска ложа и частта в търговския комплекс „Екселсиор“. Това е обект, който ще продължим да развиваме, като пространството ще се използва за изложби, малки концерти и събития. Ще има и магазин за сувенири.” – обясни Пламен Панов.

Към днешна дата цената за индивидуален билет е 5 лева.

Да припомним, че тази част от стадиона бе открита в резултат на разкопки в периода 2005 – 2006 г. под зоркото ръководство на прочутата археоложка Мая Мартинова-Кютова.

Запазената централна трибуна от 240-метровото съоръжение е уникална заради надписите, обозначаващи местата на знатните личности в града. На една от седалките има надпис, според който на нея са седели химнопевците (хората, пеещи химни в Римската империя, които обикновено били разположени много близо до императорската ложа).

Компютърна възстановка на Римския стадион.

Интересен факт е, че източният сектор се различава доста от западния (този под „Екселсиор“) по начина на строителство. Докато в западната част седалките са изградени върху скала в склона на Сахат тепе, на източната трибуна те са поставени върху изкусно направени сводести конструкции. Една от тях е запазена и може да бъде видяна. Самите седалки са нареждани без никакъв спойващ материал, което означава перфектна геометрия при строителните работи. Другата разкрита част е северната, намираща се при площад „Джумаята“, открита случайно през 1923-а при археологически разкопки.

Стадионът е функционирал от II до IV в. сл. Хр., като в този период на него са били организирани някои от най-известните игри на античния свят – Питийските, Кендрийските и Александрийските. На тях са се прославяли множество шампиони и антични герои. Такъв, например, е гладиаторът от Тесалоника (Солун) Виктор Скевас (Левака), чието името е увековечено върху надгробен паметник.