Пловдив: Новите скрити тайни на Небет тепе

Всеки посетил Пловдив знае, че градът отдавна се е прочул с богатата си и вековна история. Също като Рим, където и да се направи копка, човек намира или древни артефакти, или останките на римска къща, некропол или дворец. Ала дори и след толкова години на активен труд и разкопки, Градът на седемте хълма все още пази някоя от многобройните си тайни. Такъв е и случаят с Небет тепе, където и до ден-днешен археолозите продължават с проучванията си. Ето за какво иде реч:

 

Преди няколко дни заместник-кметът по културата, археологията и туризма господин Пламен Панов лично посети известния пловдивски хълм, за да се информира за етапа на работа и находките от археологическите проучванията, които се извършват в изпълнение на проекта „По крепостните стени на Филипопол“.

Вляво: Пламен Панов, вдясно: София Христева.

Той бе посрещнат от археоложката София Христева, която му показа най-новите находки. Става дума за останките на две постройки, които макар и регистрирани преди 4 години, все още не са били по-обстойно проучвани. Целта на работещия екип е, ако те са добре запазени, да се покажат в тяхната цялост и да се включат в  консервацията и реставрацията на обекта Небет тепе. Предполага се, че едната от тях е била представителна сграда, тъй като ясно си личи, че стените ѝ са били облицовани с мрамор – по римски маниер. Втората е висока два етажа, но очевидно е изгоряла заради пожар. Наред с това на същия терен, простиращ се на площ 80 квадратни метра, археолозите са се натъкнали и на некропол от XIII в., като в него са разкрили 4 скелета.

Да припомним, че именно от Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе – наричани често и Трихълмието – започва историята на петия най-стар и все още обитаван град в света. А проектът „По крепостните стени на Филипопол“ е насочен към развитието, консервацията, реставрацията и експонирането на античния комплекс „Източна порта на „Филипопол“ и на Археологически комплекс „Небет тепе”. Идеята е те да се превърнат в предпочитани туристически атракции, предлагащи подходящи условия за целогодишно посещаване. Общата стойност на проекта се изчислява на 6 млн. лева.