Как Rolex отговори на предизвикателството на Omega

Марката часовници Tudor, подбранд на Rolex, предизвика голямо вълнение сред любителите на часовници. Причината – новината, че в продажба е пуснат първият модел на марката, сертифициран от Швейцарския федерален институт по метрология METAS. Нарича се Black Bay Ceramic и появата му е истинско събитие, тъй като досега на високите изисквания на METAS са отговаряли единствено часовници на Omega.

 

Малко предистория

През януари 2013 г. Omega представи механичния часовник Seamaster Aqua Terra> 15 000 Gauss. Той работи с невероятна точност дори когато е изложен на въздействието на хиперсилни магнитни полета, като, например, на скенера за магнитен резонанс. Разбира се, по онова време целта на Omega не е да създава часовници, с които клиентите ѝ да ходят на скенер, а да предложи достатъчно „независими“ продукти, които да не се влияят от вездесъщите магнитни полета на компютрите, смартфоните и дори на катарамите на чантите – все неща, признати за сериозна пречка пред точността на механичните часовници.

Първите антимагнитни часовници се появяват в средата на 50-е години на миналия век и постигат невероятните си качества заради така наречената клетка на Фарадей, която е като калъф, предпазващ от въздействието на външните магнитни полета. Такава „клетка“ е използвана при модели като IWC Ingenieur (произведен през 1955 г.) и Rolex Milgauss (създаден през 1956 година). Тези модели са със защита срещу магнити с индукция 1000 гауса и първоначално са предназначени за клиенти, работещи с оборудване с мощно магнитно излъчване. Rolex Milgauss е разработен, следвайки заявка на учени от Европейския център за ядрени изследвания, намиращ се в покрайнините на Женева.

При новия модел на Omega, демонстриран през 2015 г., клетката на Фарадей е заменена от специални неферомагнитни материали, които са като „имунизирани“ срещу радиация.

Демонстрирайки неферомагнитните материали, от Omega обявяват и че стартират нова система, която ще бъде сертифицирана от METAS – авторитетният Швейцарски федерален институт по метрология, който по онова време е напълно непознат като партньор в средите на часовникарската индустрия. От този момент нататък всички часовници на Omega, които ще бъдат продавани със сертификат, ще трябва да преминат през осем теста за устойчивост. Ще се провери дали издържат на магнитно излъчване, дали са точни, водоустойчиви и т.н. На база резултатите от тестовете, METAS им разписва „титлата“ Master Chronometer и им издава сертификат под формата на червена пластмасова карта.

От Omega обръщат внимание на клиентите си, че при METAS допустимата грешка е между 0 до 5 секунди на 24 часа, докато индустриалният стандарт на Швейцарския институт за тестване на хронометри е 10 секунди. Така, благодарение на използваните иновативни материали, Omega не само радикално подобрява антимагнетизма на часовниците си, но и удвоява точността им.

Новата силиконова пружина Syloxi.

Така през 2015 г. Omega отправя сериозно предизвикателство на конкуренцията. Единствената компания, която в известен смисъл се опитва да реагира на хвърлената ръкавица, е Rolex. Оттам актуализират критериите си за точност и при тях стават допустими избързвания или забавяния от 2 секунди на 24 часа.

Този резултат Rolex постигат чрез използването на нови материали – усъвършенстване на парамагнитната пружина Parachrom (въведена за първи път през 2005 г.) и нова силиконова пружина Syloxi (поставена през 2014 година). Но от Rolex официално не променят антимагнитните си характеристики.

Как империята отвърна на удара

В продължение на шест години Omega се радва на монополното си положение – тя е единствената компания, която разчита на сертификата на METAS и това се превръща в нейно основно преимущество. От Швейцарския федерален институт по метрология не слагат бариери и други компании да кандидатстват за връчваната от тях титла Master Chronometer, но сякаш никой не се осмелява да го направи. До появата на модела на Tudor – Black Bay Ceramic.

Първоначално Tudor се вписва в стандартните граници – изостава с до 4 секунди или избързва с до 6 секунди на денонощие – „недостатъци“, които се пренебрежими за механичен часовник. Но с новия сертификат Master Chronometer изведнъж Black Bay Ceramic се изстрелва в тежката категория и вече претендира да отговаря на по-високите изисквания за точност. Той дори притежава антимагнитни характеристики, каквито дори Rolex – компанията майка не притежава.

Любопитна подробност е, че в светските кръгове Tudor е наричан „Rolex за бедни“, но пробивът с Black Bay Ceramic е безспорен. Моделът не само има напълно съпоставими характеристики с тези на Omega, но е и два пъти по-евтин. Така с Black Bay Ceramic монополното положение на Omega се изпарява и компанията е сякаш между чука и наковалнята – от едната страна е Rolex с безупречната си репутация, а от другата – Tudor, печелещ симпатии с общодостъпността си, казано на езика на маркетинга  – с изповядваните от нея демократични ценности.