Епископалната базилика в Пловдив – най-накрая открита

На 18-ти април, в неделя, след няколко години работа, най-сетне се състоя официалното откриване на Епископалната базилика на древен Филипопол. Ето за какво става дума.

 

Една от най-големите раннохристиянски църкви в България и една от първите в Европа имаше честта да бъде отворена за посетители на датата, когато ЮНЕСКО чества деня на опазването на паметниците на културата.

Част от красивите римски мозайки на храма.

От чуждестранните представители в церемонията участваха американският посланик – Нейно Превъзходителство госпожа Херо Мустафа и президентът на фондация „Америка за България“ – Нанси Шилър. Тяхното присъствие не бе случайно – благодарение на финансиране както от американска страна, така и от българска (община Пловдив), стана възможно реставрирането и експонирането на античните мозайки. Специални благодарности получиха всички учени, инженери и доброволци, чиято работа не е била никак лека.

От ляво надясно: Нанси Шилър, Херо Мустафа и Здравко Димитров.

Двете дами използваха повода, за да кажат няколко думи на български език: посланикът на САЩ Херо Мустафа изрецитира стихотворението на Младен Исаев „Високи сини планини“. На важното събитие присъства и кметът на Пловдив – Здравко Димитров. Градоначалникът наблегна на факта, че музейният комплекс е вече част от най-важните и впечатляващи забележителности на хилядолетния град. Базиликата, която е включена в защитения списък на ЮНЕСКО, разполага с близо 2000 кв. м. прекрасни римски мозайки, които могат да бъдат разгледани както от пътеките от закалено стъкло, така и от втория етаж на комплекса. Освен това музейното пространство разполага и с атрактивни зони, учебен детски кът, работилница за реставраторите и изложбено пространство.

Паметникът на културата датира от IV в.сл.Хр., като намерена монета на император Лициний (308-324) свидетелства, че той е сред първите построени за новите поклоннически нужди на обществото, след като християнството е обявено за равноправна религия в рамките на Римската империя през 313 година. Голямата базилика на Филипопол неслучайно е наречена така – дълга е цели 90 м. и широка 36 метра. Функцията на религиозен храм изпълнява до края на VI в., когато след нашествията на готите и славяните е разрушена и изоставена.

Компютърна възстановка на Епископалната базилика, така, както е изглеждала непосредствено след своето изграждане.

След почти две хилядолетия раннохристиянската църква е открита през 80-те години на миналия век, когато се извършват строително-ремонтни дейности при подлеза на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 година. Така след още 4 години и сумата от 16 млн. лева, Голямата базилика на Филипопол е отново достъпна както за гражданите на красивия град, така и за неговите гости.

Разположена е непосредствено до булевард „Княгиня Мария Луиза“ и католическата катедрала „Свети Лудвиг“. Отворена е всеки ден от 09:00 до 18:00 часа. Всички новини около нея се качват директно в официалния сайт https://www.plovdivmosaics.org и страниците във Facebook – https://www.facebook.com/bishopsbasilica и Instagram – https://www.instagram.com/bishopsbasilica/?fbclid=IwAR23VqTMNVWoqWPd9eKrweWoH5vMf2QO6Yo1lM4gtHdTOBWGQUiKw8yok0c .