Мария Бакалова: Ще привлека интереса към артистите от Източна Европа

Преди дни журналистът Лиъм Хес посвети на българската актриса Мария Бакалова статия във „Вог“. Поводът – номинирането й за „Оскар“ за поддържаща роля за изпълнението й на Тутар Сагдиев в „Борат 2″. Текстът носи заглавието „Мария Бакалова е нещо повече  от тазгодишния аутсайдер на „Оскарите“ . Ето какво пише Хес.

НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Зимата на 2018 г. – остават само няколко месеца Мария Бакалова да се дипломира в специалност „Актьорство за драматичен театър“ в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ в София, България. Тя убеждава родителите си да я вземат на пътешествие в Дания. „Не бях уверена, че говоря добре английски заради това си мислех, че Холивуд никога няма да ми се случи“, казва Бакалова. „Следях какво се случва в скандинавското, в руското, в италианското кино. Бях обсебена от датското кино: Томас Винтерберг, Ларс фон Триер, всички филми на движението „Догме 95“.

Целта на пътуването на Бакалова е да посети офисите на продуцентската компания на Ларс фон Триер, за да попита дали може да бъде личен асистент или „момче“ за всичко при снимането на на следващия им филм. „Те ми отговориха: „Ще трябва да научиш датски“, а реакцията ми бе: „Добре, ще го направя“, добавя тя.

Само няколко месеца по-късно Бакалова е на прослушване, организирано във „Фейсбук“, за мистериозен холивудски филм, в който се търси източноевропейска актриса за главна роля. „Помислих си – дали това прослушване е законно? Дали няма да ме отвлекат?“ – смее се Бакалова. „Ако се търсят източноевропейци, то обикновено е за роля на проститутка, мафиотски тип или луд руски учен с две или три реплики само на няколко места. Не е за многопластов герой, който ще бъде на екрана през по-голямата част от филма. ”

Саша Барън Коен.

В деня след дипломирането си – в 5.00 часа сутринта – Бакалова лети за Лондон, където са я извикали за разговор след въпросното прослушване във „Фейсбук“. В залата е посрещната от Саша Барън Коен.

Помислих си: „Това лице ми е познато, така че това не е някаква измама“, казва тя. Няколко месеца по-късно започва преживяването, променило живота й, снимките на „Борат: следващия кино филм“ с подзаглавие „Предаване на невероятен подкуп на американския режим, в полза на славната някога казахстанска нация“. Той е продължение на филма „Борат“ от 2006 година.

Този път историята е такава – казахстанският репортер се връща в САЩ, за да предложи дъщеря си (в ролята Мария Бакалова) за дипломатически подарък на някакъв „Майкъл” Пенс. (Няма да разкриваме повече подробности за съдържанието на филма, защото това би означавало да унищожим изненадващите обрати във филма, както и редицата неочаквани появи на известни актьори, които играят себе си и олицетворяват както най-добрите, така и най-лошите черти на днешна Америка.)

Джъд Апатоу.

В момента Бакалова е в Лондон и снима най-новия филм на Джъд Апатоу. Веднага след като приключи, отпрашва за Съединените щати, за да заснеме филм на ужасите, където ще си партнира с Амандла Стенбърг и Пийт Дейвидсън и който е продуциран от топ кинокомпанията A24, за която наскоро ви разказахме.

Невероятно е колко много се променя животът на Бакалова след онова пътуване до Дания. „Беше като във влакче в увеселителен парк“ – признава актрисата. „Дори не знам как точно да го опиша. Винаги съм била мечтателка, но чак за такива неща не съм си и помисляла.“

Зад гърба си актрисата има натрупан опит на българската театрална сцена. Тя е на 24 години, но вече половината си живот го е изживяла на сцената – превъплъщавайки се най-вече в драматични образи. „Имам сериозен опит – играла съм бременна тийнейджърка, тийнейджърка с психично заболяване, с ХИВ, такава, която иска да има сексуални отношения с баща си. Комедията не беше моят свят, така че бях много развълнувана, когато Саша ми каза, че съм смешна. Може би само защото съм някакъв странен типаж, карам околните да се чувстват неудобно – не знам…“

Мария Бакалова.

Но не само сериозният й опит й помага при импровизациите, важни елементи в режисьорския стил на Барън Коен – „в театъра, ако направиш грешка или паднеш на сцената, трябва да продължиш“, отбелязва тя. Освен това драматичните роли са й помогнали да вложи по-дълбоко чувство на сърдечност в историята, повече хуманност, да балансира ексцентричността –все пак „Борат 2“ е хиперактивна комедия с приглушени елементи на истинска искреност. Макар че е лесно Борат да бъде отхвърлен заради шегите си, които на моменти прекрачват границите на добрия вкус, но  филмът му е сатира и упрек за прогнилия морал в тъмните кътчета на американското общество – като се започне от лицемерния религиозен консерватизъм, мине се през антисемитизма и се стигне до институционализираното женомразство.

„Разбира се, всичко е супер хиперболизирано, но демонстрира какво е да си жена през XXI век в едно патриархално общество, както и многото начини, по които й се казва, че трябва да се срамува от тялото си“, добавя Бакалова. „Много голяма част от филма е по актуални теми – коронавирус, Тръмп, QAnon (крайнодясна конспиративна теория, според която сатанисти и педофили, ръководещи световна мрежа за трафик на деца, кроят заговор срещу борещия се срещу тях Доналд Тръмп) и трябваше да намерим начин да го направим и подходящ за всяко време – подобен елемент е скрит в любовта между родител и дете, която е нещо универсално. В основата на филма е историята на бащата, способен да каже, че обича дъщеря си, а тя, от своя страна, осъзнава, че може да бъде независима и че мечтите й си струват. Мисля, че всички имаме малко от Тутар Сагдиев в себе си.“

Мария Бакалова и Саша Барън Коен в „Борат 2“

Но както е за характерно за всеки филм на Барън Коен и появата на „Борат 2“ бе помрачена от противоречия. Бакалова обаче ги възприема по-философски. „За всяко нещо може да намерите както положителни, така и отрицателни отзвуци, но щом хората изразяват на висок глас мнението си, това най-малкото означава, че те са силно въодушевени “, смята актрисата.

В най-интригуващата сцена виждаме героинята на Бакалова – превърнала се в репортер на медия, подкрепяща десните. Тя прави интервю с Руди Джулиани, личният адвокат на Доналд Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк, след което го кани да отиде с нея в спалнята на хотелската стая, където се провежда разговорът. Докато това се случва, Джулиани е сниман със скрита камера. В един момент той сякаш започва да разкопчава ципа на панталона си, но точно тогава в спалнята нахлува Барън Коен, като неговата роля е да сложи край на случващото се. (Джулиани удобно определи кадрите като „пълна измислица“.)

Мария Бакалова и Джанис Джоунс.

Има и друг интересен персонаж във филма: Джанис Джоунс, любезната детегледачка, наета от Борат в Оклахома, за да се грижи за 15-годишната Тутар, преди пластичната й операция, която баща й плаща, за да се хареса на г-н Пенс. Виждаме героинята на Бакалова доведена на каишка и поставена пред кучешка купа. След това Тутар обяснява, че баща й „е най-умният човек в целия плосък свят“. Джоунс искрено я съветва да отстоява себе си пред този жесток баща – сексист. Тази сцена вероятно е най-трогателната във филма, но след като той излезе в интервюта по повод снимките Джоунс коментира, че след тях се чувства „предадена“.

За щастие в последно време тя е променила отношението си. В знак на добра воля Барън Коен направи дарение от 100 000 долара за църквата на Джоунс и изглежда, че актрисата вече оценява по достойнство сатиричното съдържание на филма. Бакалова наскоро се срещна с Джоунс -жена, която българката определя за свой „идол .

По време на скорошно видео интервю за IndieWire младата актриса споделя: „В онази сцена се загубих напълно“. Така тя описва преживяването да  играе ролята си, докато в същата сцена се появява Джоунс. „Бях толкова емоционално превъзбудена, когато я видях отново – просто исках да я прегърна. Изключително съм благодарна, че вселената ни събра заедно. Тя е най-красивият човек и нямам търпение да я видя отново. Честно мога да си призная, че тя е един от моите идоли. “

Мария Бакалова по време на интервюто с Руди Джулиани.

Това изказване бе забележително в безкрайната въртележка от медийни изяви, дължащи се на превръщането на Бакалова в звездния пробив на тазгодишните награди – изпълнението й събра 50 милиона номинации и тя вече спечели отлицието „Избор на критиката“. С безброй многото награди вървят и многото виртуални червени килими, за които не е без значение как ще се облечете. „Няма да ви лъжа, че понякога се блазня от идеята да си сложа джапанки“, смее се актрисата.

„Но си казвам:„ Не, това е твоят момент – така че слагай най-високите токчета, които можеш да си представиш.“

Бакалова работи със стилистката Джесика Пастър и техният подход е – или правиш огромно впечатление, или се прибираш вкъщи. Бакалова е облечена с роклите на много модни марки като Dior, Prada и Armani Privé.

Мария Бакалова в рокля на Prada.

„Джесика е страхотен стилист, защото ме предизвиква“, добавя Бакалова. „В началото стилът ми бе малко по-провокативен, но тя ме насърчи как да прегърна и женствеността си.“

За Бакалова е важно да се възползва максимално от времето, в което е под светлината на прожекторите, бидейки първият български артист, номиниран за „Оскар“. Тя вярва, че със сигурност няма да е последната. „Повярвайте ми, искам да направя всичко, което мога, за да насоча вниманието и към други източноевропейски изпълнители и артисти“, казва Бакалова. „Мисля, че индустрията се променя и вярвам, че това ще продължи да се случва. Трябва да премахнем стереотипа, че източноевропейците са най-подходящи за роли на злодеи, за да ни се даде шанс да играем в жанра романтична комедия или научна-фантастика. “

В краткосрочен план амбициите на Бакалова са по-скромни: на първо място й се иска да присъства лично на „Оскарите“ по-късно този месец, но все още не е сигурна дали това ще стане. А на въпрос как ще се чувства, когато тази необикновена страница от живота й бъде затворена, след обявяването на наградите, Бакалова отговаря видимо развълнувана: „За мен това никога няма да свърши. Това би било, като да се сбогувам със семейството си. Борат преобърна живота ми с главата надолу и аз искам да се опитам да дам най-доброто от себе си и да бъда част от това лудо приключение възможно най-дълго. Надяваме се, че това е само началото на нещо по-голямо.“

„Тогава до „Оскарите“ а и след тях“ – пожелава й Лиъм Хес от „Вог“.