Какво се случва с „Нотр Дам дьо Пари“

На 15-ти април 2019 г. светът затихна в ужас – „Парижката Света Богородица“ – символът на Париж – горя пред очите на милиони. Но ступорът не трая дълго – французите си обещаха възможно най-скоро отново да върнат стария блясък на една от перлите на готическата архитектура. Ето какво се знае до този момент за възстановяването на катедралата:

 

Ремонтът на средновековния архитектурен шедьовър е все още твърде далеч от приключване. Близо 200 работници са се ангажирали с „Нотр Дам“, всекидневно пристигат строителни материали, но въпреки непрестанната работа френският президент Еманюел Макрон си е поставил за цел католическият храм да бъде готов за 2024 година. Важно е да се спомене, че тогава френската столица ще бъде домакин на летните олимпийски игри. Но дали целта на мосю Макрон е достижима?

Тук все още се вижда шпилът, преди да бъде напълно унищожен след няколко минути от страшните пламъци.

Това е доста деликатен въпрос“ – отговаря Мишел Пико, президент на благотворителния фонд „Приятели на „Нотр Дам дьо Пари“. „Едва ли отварянето на катедралата през 2024-а ще бъде последната стъпка от реставрацията ѝ. Има още толкова много работа. Всички тръпнат в очакване.“

Мишел Пико.

Първата стъпка от ремонта, засягаща покрива и шпила (заострен край на кула или камбанария на християнски храм, подобен на острие), бе подсигуряването на самите основи на величествената постройка; процесът продължи от лятото на 2019-а до ноември 2020-а. След тримесечната миналогодишна пауза, предизвикана от обявяването на първата карантина, близо 300 тона изгорели скелета бяха разчистени. Те бяха използвани по време на предходната реставрация – преди унищожителният пожар от 15-ти април да се разгори. Впоследствие каменните основи на „Парижката Света Богородица“ бяха укрепени с допълнителни метални скелета за още по-голяма защита.

Интериорът на катедралата след пожара.

В интерес на истината трябва да се отдаде дължимото на пожарникарите – експерти са изчислили, че ако пожарът не е бил изгасен бързо, са били достатъчни само 15-30 минути и сградата е щяла да се разпадне до основи.

Как изглежда интериорът сега.

По последна информация всички отломки вече са изнесени от католическия храм: „Постигнахме голям напредък през изминалия един месец, а това е много окуражаващо. Когато посетих църквата преди броени дни, видях, че се осъществява една от най-сериозните стъпки при възстановяването: инсталирането на по-сигурни скелета в самата вътрешност на катедралата.“ – разказва ентусиазиран Мишел Пико.

Нотр Дам дьо Пари, гравюра от 1776 година.

Но зеещият таван все още не е покрит. Въпреки това строителите и реставраторите са се съсредоточили основно върху изработването на новия шпил. Той ще бъде реплика на стария, проектиран от архитекта от XIX в. Йожен Виоле-льо-Дюк, тъй като оригиналът е бил унищожен по време на Френската революция. Тогава по заповед на революционерите Максимилиан Робеспиер и Пиер Гаспар Шомет, повлияни от деизма – възникналото през XVII–XVIII в. религиозно-философско учение, „Парижката Света Богородица“ е временно превърната в „Храм на разума“.

Фотопортрет на Йожен Виоле-льо-Дюк от 1848 година.

А днес – близо 1000 дъбове от намиращите се край Париж гори ще бъдат изсечени (някои на възраст между 100 и 200 години) и използвани за реставрацията на готическата църква. Тази предстояща акция се радва на обществено одобрение – при допитвания мнозинството парижани, а и като цяло французите, се обявиха срещу модерните проекти за възстановяване на „Нотр Дам“ и категорично заявиха, че искат тя да бъде реставрирана в оригиналния си вид. Ето защо този вид дървета е толкова важен – оригиналните покрив и шпил са били изработени именно от масивни дъбове. Събраният дървен материал ще бъде складиран в специални помещения, където влажността задължително ще е под 30 процента. Там той ще остане около 12-18 месеца.

Някои от дъбовете, нужни за възстановяването на покрива и шпила.

Процесът е бавен, но екипът от инженери, дърводелци и строителни работници е изпълнен с надежда, че крайният резултат ще е много добър. Изборът на тези дъбове е много важна крачка към възраждането на нашата катедрала. Всичко това е част от огромна трансформация.“ – обявява Доминик Жарлие, президент на Националната федерация на горските общини.

Доминик Жарлие.

Бавното темпо е оправдано заради прецизната работа. И французи, и чужденци, очакват с нетърпение деня, в който прекрасната „Парижка Света Богородица“ отново ще заблести с пълния си блясък и разкош.