Електрическата сила на Mercedes-Benz – EQS

Mercedes-Benz EQS от 2021 г. е първият специализиран електрически автомобил на марката и първият, достигнал до американския пазар. От компанията производител обявяват, че това е най-ниският коефициент на съпротивление в света (0.20) и най-големият екран на автомобил в света – 56 инча. Произвеждайки до 516 конски сили, EQS е вдъхновен от концепцията F015 и има амбицията най-отгоре върху сегмента на електрическите превозни средства да постави печата на Mercedes.

 

Колата ще се предлага в две версии. EQS450 + е със задно задвижване и 329 конски сили, а EQS580 4Matic е с двудвигателно задвижване на всички колела и с 516 конски сили. И двата модела ще са на пазара още тази есен. Те предлагат адаптивно въздушно окачване и управление на четирите колела, както и пълния пакет за помощ на водача на Mercedes, панорамен люк на покрива и множество технически екстри, включително най-новата – информационно-развлекателна система MBUX, звук Burmester 3D, безжична свързаност и зареждане на смартфон с шест USB-C порта.

Покрит с едно парче стъкло Gorilla, Hyperscreen обхваща цялото табло, включващ вътре три дисплея. Първият – на арматурното табло – е стандартен LCD дисплей, докато централният и пътническият дисплей са OLED, за по-голяма яркост и контраст. Новият екран се комбинира с ново оформление „Zero Layer“ за потребителския интерфейс MBUX, наслагвайки джаджи, задвижвани от машинно програмиране върху 3D карта на района около автомобила. Приспособленията, които могат да контролират всичко – от HVAC до стереото към телефона ви, се учат от поведението ви, като в крайна сметка предвиждат нуждите ви и извеждат информация на база моделите на използване. Ако не поставите отметка в полето за опции Hyperscreen, ще получите 12.8-инчов единичен дисплей с портретна ориентация, монтиран в стил таблет пред таблото.

Четиристотинволтовото задвижване на EQS се захранва от батерия с ниско съдържание на кобалт (около 10 процента) със 107.8 kWh използваема енергия, разработена вътрешно. Това позволява оценка на обхвата на WLTP от 478 мили. Аварийната конструкция в долната част защитава батерията и в случай на повреда автомобилът може автоматично да изключи системата за високо напрежение.

От Mercedes обявяват, че при хлъзгав път коефициентът на съпротивление 0.20 (Cd) на EQS е най-ниският в сравнение с този на всички серийни автомобили досега. Това отчасти се дължи на външния дизайн на One-Bow, но също така и на голямото внимание към детайлите по целия екстериор. Включително и на специални усилия за изглаждане на долната част на автомобила, както и на оптимизирания дизайн отзад със спойлер. Наличен е и специален спойлер за предни и задни колела с форма на стрелка.

Mercedes са наясно, че клиентите на EQS са загрижени не само за личния си комфорт и лукс. Съответно около 80 кг от теглото на EQS представляват рециклирани пластмаса и иновативна прежда, както и материали, изработени с енергоспестяващи технологии. Електромобилът е построен във фабриката на Mercedes-Benz в Зинделфинген (Германия), която предлага неутрално производство на въглерод, благодарение на мрежа за слънчева енергия, включваща преработка на дъждовна вода. Фасадата на сградата е изградена от рециклиран бетон.

Официална информация за цените ще бъде публикувана с наближаване пускането на автомобила на пазара – очаква се това да стане през есента на 2021 година.