Георги Господинов на остров Узедом пише роман за Нобелова награда?

Преди дни стана известно, че българският писател Георги Господинов получава германската Узедомска литературна награда, която се дава за „европейски диалог за историята и настоящето“. Ето още подробности около наградата.

 

Тя е с парично измерение 5000 евро и едномесечен престой на остров Узедом, където са творили известни писатели като Томас Ман, Теодор Фонтане и Максим Горки.

Остров Узедом – вдъхновение за писатели

Узедом.

Остров Узедом в Балтийско море се радва на много слънце – общо 1906 слънчеви часа през годината. Това го прави най-слънчевата част и на Германия, и на Полша, между които е поделен през 1945 година. На него има много курортни градчета, като най-големият германски град е Херингсдорф, а най-големият полски град – Швиноуйшче.

Общата му площ е 445 кв. км., а населението му е близо 77 хил. души. Островът е известен с това, че след Тридесетгодишната война (1618 – 1648) става шведско владение в продължение на близо век. След това – през 1720 г. е продаден за 2 млн. талера на пруския крал Фридрих Вилхелм Първи, чийто наследник изгражда морско пристанище. През Втората световна война „Луфтвафе“ прави опити с ракети в намиращото се на острова малко село Пенемюнде.

Предишен носител на наградата, който е роден в България, е Илия Троянов.

Георги Господинов – бъдещ Нобелов лауреат?

Георги Господинов.

Тази година председател на журито на Узедомската литературна награда бе полската писателка Олга Токарчук. Тя е носител на Нобеловата награда за литература за 2018 година. Година по-късно – през 2019 г. Георги Господинов печели престижната европейска награда „Ангелус“ за „Физика на тъгата“. На официалната церемония в полския град Вроцлав присъства Токарчук, която му припомня, че през 2009 г. българският писател й предрекъл Нобеловата награда. Такива предсказания не се забравят. А най-вече се очаква те да се върнат като бумеранг върху този, който ги е направил. Георги Господинов има немалки шансове да стане Нобелов лауреат. Особено ако се възползва от едномесечния престой на вдъхновяващия слънчев остров Узедом и започне работа по нов роман.

Георги Господинов (1968) е познат на чуждия читател – романите му са преведени на повече от 25 езика. „Физика на тъгата“ получава множество отзиви в Европа и в Съединените щати, включително бе представена в The New Yorker, Le Monde, Die Welt, NZZ, а сборникът му с кратки разкази „Всички наши тела“ бе избран от италианската критика за една от най-добрите преводни книги в Италия за 2020 година.

Преди да стане носител на „Ангелус“, през 2016 г. Георги Господинов печели наградата на швейцарската фондация „Ян Михалски“, финалист е и за наградата на Американския ПЕН.

Да не забравяме и че късометражният анимационен филм на Теодор Ушев – „Сляпата Вайша“, който бе номиниран за „Оскар“ през 2017 г., е създаден по разказ на Господинов. Освен това Господинов е автор и на 15 книги с поезия, нехудожествена литература, пиеси, либрето за космическа опера (поставена през 2015 г. в Познан). Писал е сценарии за късометражни игрални филми, има два социални видео проекта „Фабрика за шамари“ и „Бъдещето отменено“. Печели стипендията Cullman на Нюйоркската обществена библиотека (2017/2018), както и стипендията на Института за напреднали изследвания в Берлин (2019/2020). Последният му роман „Времеубежище“ излиза през пролетта на 2020 г. по време на първото по-сериозно затваряне заради пандемията. Вече е договорено, че книгата ще бъде преведена на 12 езика.

Мотиви към Узедомската литературна награда

Олга Токарчук.

Членовете на журито, връчващи Узедомската литературна награда, са посочили в мотивите си: „Георги Господинов е важен и уникален глас в европейската литература. Неговите романи – фрагментарни и изпълнени с тъга и меланхолия – се основават на най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неумолима потребност да разкрива пластове жизнен опит. Авторът уверено прекрачва границите на вече наложените канони и създава сложни разкази, които не могат да бъдат причислени към никой определен жанр или тенденция.“

След такива хвалебствени думи можем само да се надяваме, че ще ни се случи да доживеем български писател – Нобелов лауреат.