Новата визия на римския форум в Пловдив

Във втория най-голям български град бе представен идеен проект, който засяга самото сърце на античния Филипопол. Ето за какво става дума:

 

 

На 2-ри септември на площад „Централен“ в Пловдив бе представен най-новият инвестиционен и архитектурен проект, с който са свързани благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на римския форум на града (археологическата зона, разположена между Централна поща, хотел „Тримонциум“ и булевард „Цар Борис III“, познат и с гръцкото си име „агора“).

Представянето на идеята се извърши публично от проектантската фирма, спечелила откритата процедура за изготвянето на новата визия на стойност 58 800 лева. За присъстващите бяха осигурени достатъчно на брой столове, LED-екран и озвучаване. Визията си за предстоящата разкрасителна процедура обясниха архитектката Венета Петкова, инженерът Тошо Тодоров, реставраторката Аглика Икономова и археологът доц. д-р Иво Топалилов. На събитието присъстваха и представители на община Пловдив и район „Централен“.

Проектът все още се намира в идейна фаза; предстои съгласуване с Министерството на културата. Главно се цели не само да се съхрани наследството на римския форум, но и то да бъде показано по уникален начин.

Примерно компютърно генерирано изображение на новия вид на римския форум.

Нашата идея за новата визия на форума се състои от няколко насоки. От една страна, да е много близка до историческата истина, а от друга, да разкрива и показва културно-историческото наследство на Пловдив по начин, който предизвиква естетическо възхищение, но и да дава познание. И, разбира се, проектът да е изцяло съобразен със заобикалящата го съвременна централна среда на града” – обясни арх. Венета Петкова.

Примерно компютърно генерирано изображение на новия вид на римския форум.

Предвидени са няколко площадки, възможности за разходки сред руините, както и много и различни по характер информационни табели. Идеята е да не бъде едно представяне на каменни структури, а да е по начин, по който посетителите да научат нещо за историята на римския и на част от предримския град” – допълни археолог Иво Топалиев.

Така е изглеждала агората по време на Римската империя, изображение от книгата „Филипопол“ на издателска къща „Хермес“.

Наред с това се цели не само посетителите да могат да се разхождат по вековните улици (Кардо Максимус и Декуманус Максимус), но и да се полюбуват на естетическата красота, създадена от нашите прадеди. Предвижда се и облагородяване и озеленяване на тревните площи зад и отстрани на пощата.

Оттук можете да видите и цялото видео от изнесената презентация – https://www.youtube.com/watch?v=yWw2h8mNZr4.