И след 30 години в Русия помнят „Препиването на Тушино“

Точно преди 30 години – на 28 септември  1991 г., на аеродрума в Тушино – район в северната част на Москва, се провежда най-големият рок фестивал в руската история. Публиката е близо 1 милион души. И до днес руснаците още помнят това събитие.

 

Фестивалът е организиран месец след така наречения августовски пуч. Става дума за неуспешния опит за преврат на група консервативно настроени заговорници от ръководствата на ЦК на КПСС, правителството на СССР, армията и КГБ, които искат да отстранят Михаил Горбачов от президентския пост на Съветския съюз.

Превратаджиите смятат, че реформите на Горбачов предоставя твърде голяма самостоятелност на републиките, но плановете им се провалят и Горбачов се завръща на власт.

Месец по-късно на аеродрума в Тушино е организиран рок фестивалът. Зад него стои един от бъдещите основатели на MTV – Russia – директорът на BIZ Enterprises Борис Зосимов, който точно тогава започва продуцентската си кариера.

Борис Зосимов.

Входът е свободен, а на фестивала пристигат фенове на рока от цялата страна. На фестивала свирят суперзвездите на световната рок музика – AC/DC, Metallica, Pantera, The Black Crowes. От съветска страна се отчита металгрупата Э.С.Т.

Концертът на Тушино е част от рок фестивала Monsters of Rock, който се организира в различни части на Европа от началото на 80-е години. Московският концерт през 1991 г. е като заключителна проява на фестивала, който продължава близо месец.

След това феноменално събитие AC/DC повече не свирят в Русия, за разлика от другите групи. Metallica, например, свири в Русия през 2007 г. и после още четири пъти.

На концерта няма никакви ограничения за внасяне на алкохол – феновете си носят бутилки и дори туби, заради което по-късно рок проявата започва да се нарича „тушинско препиване“. Най-нетърпеливите зрители още предния ден преди фестивала нощуват в палатки недалеч от летището.

Борис Зосимов разказва, че през нощта валяло, но това не уплашило рок феновете. Когато в 10:00 часа пристигнал в Тушино, направо му прилошало.

Пред погледа му – море от хора. А милицията не знаела какво да прави. Първи на сцената излизат група Pantera, която тогава е абсолютно неизвестна за съветската публика, но после този пропуск бързо е отстранен.

Любопитна подробност е, че от съветските метъл групи не можело всяка да участва. Две групи били в сериозна конкуренция – „Черный обелиск“ и Э.С.Т. – Электро-Судорожная Терапия, която в крайна сметка печели надпреварата.

Концертът се охранява от 11 хил. души от вътрешни войски, от милицията и от мобилния отряд с особено предназначение (ОМОН) и от близо 300 автоинспектори.

Но въпреки масивното присъствие на представители на реда 51 души са приети в болница, а повече от 100 души са потърсили медицинска помощ. Причината – метълистите твърде бурно изразяват емоциите си.

Сякаш са предчувствали, че само три месеца по-късно Съветският съюз ще престане да съществува. Така в историята на СССР Monsters of Rock в Тушино остава първото и последно рок събитие от подобен мащаб.