Най-скъпите замъци в света

Замъците са не само едни от най-великите архитектурни шедьоври на всички времена, но и без тях приказките и историите за смелите рицари, отправили се на мисия да спасят бедната принцеса от страшния змей, нямаше да са същите. За щастие, много от тях са запазени и в наши дни, други се строят в момента, като за тяхното опазване и реновация се надпреварват немалко бизнесмени и архитекти. Те също така могат да бъдат и купени, като цените им понякога достигат колосални върхове. По този повод ви разказваме кои са четирите най-скъпи замъка в света:

 

 

1. Замъкът Ашфорд, Ирландия – 68 милиона долара

Гигантското каменно здание, намиращо се до селото Конг, графство Мейо, е най-старото в Република Ирландия. Най-различни писмени документи свидетелстват, че името на замъка се споменава за първи път около 1228 г., а през вековете Ашфорд не спира да се разраства и разхубавява. Когато имотът става собственост на сър Бенджамин Лий Гинес – известният пивовар – през 1852 г., към него са пристроени две огромни разширения във викториански стил.

Впоследствие, под надзора на ирландския архитект Джон Мълкахи, имотът е напълно реставриран, превръщайки се от средновековен замък в луксозен хотел. Така през 2012-а замъкът Ашфорд печели приза за най-добър курорт в Ирландия и трети такъв в Европа. Това, разбира се, не пречи на луксозния имот да бъде пуснат в продажба.

2. Замъкът Ситън, Шотландия – 8 милиона долара

Едва ли е някаква изненада, че повечето най-скъпи и добре запазени замъци се намират точно на Британските острови – все пак Великобритания е прочута по цял свят най-вече с каменните си постройки.

Замъкът Ситън е построен през XVIII век от архитекта Робърт Адам, на мястото на опожареното и разрушено преди това имение, собственост на графовете Уитън. В наши дни масивната сграда е не само сред най-желаните имоти на нашета планета, но и според прогнозите се очаква цената ѝ да се удвои през следващите десетилетия. Все пак Ситън разполага с библиотека, галерия, билярдна зала, детска стая, помещения за прислугата, 6 приемни, 14 спални, конюшня и къща за кочияша.

В интерес на истината, можете да разберете повече за замъка Ситън чрез този линк – https://special.bg/nay-skapiyat-imot-v-shotlandiya-si-tarsi-novi-sobstvenitsi/, тъй като неотдавна писахме за него.

3. Замъкът Белкорт, Съединени американски щати – 3.6 милиона долара

Намиращ се в Нюпорт, щата Род Айлънд, и известен със слуховете, че е обитаван от духове, замъкът Белкорт е прекрасна лятна резиденция, проектирана от умелата ръка на архитекта Ричард Морис Хънт.

Белкорт е построен за три години (1891-1894) в готически и френски ренесансов стил. Интериорът му се откроява с богата английска библиотека, превъзходна банкетна зала, красива музикална стая, трапезария в стил ампир и немалка френско-готическа бална зала. През 1957 г. сградата е преобразувана в музей, като само 10-на от стаите ѝ са публично достъпни. Въпреки това шикарното имение, пълно с всякакви и многобройни антики и рицарски доспехи, все още си търси нов собственик.

4. Замъкът Девизес, Англия – 3.2 милиона долара

Грандиозната постройка в графство Уитшър датира от XII в., като също така е била собственост и на Катерина Аргонска (1485-1536) – първата съпруга на прословутия английски крал Хенри VIII. По време на Английската гражданска война (1642-1651) замъкът понася огромни щети, като съвременният му вид се появява чак през 1838 година. Девизес се състои от 7 спални, 4 бани, 6 приемни и 1 всекидневна. Според неотдавнашни планове, едно от помещенията в кулите трябва да се преобразува в съблекалня, а оранжерията ще бъде реновирана и превърната във вътрешен басейн.