Най-скъпият имот в Шотландия си търси нови собственици

Ако се оглеждате за нов дом, който да е свързан и с шотландската история, и с британското кралско семейство – вашето място е замъкът Ситън! Този архитектурен шедьовър отново е предложен за продажба срещу 8 млн. паунда. Запознаваме ви с историята и характеристиките на този превъзходен замък.

 

Дни на слава и забвение

На мястото на днешния замък се е намирал едноименният дворец, който принадлежал на аристократичната фамилия Уинтън. Знае се, че шотландската кралица Мария Стюарт обожавала да прекарва времето си в него, когато имала нужда да избяга за малко от интригите в кралския двор. В Ситън тя прекарала медения си месец с втория си съпруг – Хенри Стюарт, лорд Дарнли, и пак там потърсила подслон след убийството му на 10 февруари, 1567 година. Палатът Ситън бил толкова разкошен, че имал славата на най-красивият в цяла Шотландия – неслучайно в него обичали да се забавляват кралете Джеймс VI и Чарлз I.

Дворецът Ситън преди и след пожара.

Но, за добро или лошо, дворецът запустял и бил оставен да се руши в продължение на 75 години. Причините са Якобинското въстание от 1715-а, когато имотът е опожарен, и отнемането на благородническата титла на Джордж Ситън, пети граф на Уитън, заради участието му на страната на якобитите. Така палатът фактически останал без собственици.

Замъкът Ситън в наши дни.

Разрушаване и възкръсване

Когато подполковник Александър Макензи придобил имота, той поръчал на известния шотландски архитект Робърт Адам да построи нов, великолепен замък, като доунищожи останките от бившия дворец. Новата постройка била издигната само за 2 години – от 1789г. до 1791г., като голяма част от камъните от старата сграда били използвани при строежа на новата. Пет години по-късно, след смъртта на подполковника, имотът преминава в ръцете на благородното семейство Уимс. Впоследствие замъкът Ситън е продаден на предприемача Мери Макмилан през 2003 г., а тя, на свой ред го реставрира и обявява за продан. Последният му собственик, Стивън Лийч, купува мащабната постройка през 2007 г. и след поредната голяма реставрация го предлага за продажба през 2019 година.

Архитектура и дизайн

Превъзходният замък се шири на 13.4 дка, архитектурният му стил е неокласически, а интериорът му е вдъхновен от джорджианската епоха.

Имотът разполага с 13 стаи, 3 приемни, голяма кухня, трапезария, билярдна зала, изба за вино, 2 гардеробни, 4 бани, площадка за кацане, библиотека, музикална стая, собствена кръчма, конюшня, киносалон, гараж, фитнес зала и офис.

Освен това има тайно стълбище, което е скрито зад няколко врати, и две самостоятелни къщички с имената „The Darnley“ и „The Bothwell“. Всяка от тях разполага с по три прекрасни стаи.

Разкошният замък, който все още очаква новите си стопани, се намира само на 16 км от центъра на Единбург, което го прави още по-атрактивен.