Шато дьо Геделон – най-новият средновековен замък във Франция

Когато гледаме филми или четем книги за европейското средновековие, често си мислим, че тази славна глава от историята е затворена завинаги. Но във Франция явно не смятат така. Ето за какво става дума:

 

Шато дьо Геделон (Château de Guédelon) е средновековен замък, който в момента се строи в община Трени, регион Бургундия-Франш Конте. Въпреки че в наши дни се проектират най-вече модерни сгради, архитектът Жак Мулен има много различно мнение по въпроса.

Мишел Гюйо и Жак Мулен.

Фактически каменното здание представлява архитектурен проект, който има за цел да пресъздаде цял средновековен замък от XIII в. с помощта на характерни за периода дрехи, строителни материали, инструменти и техника. Дизайнът на постройката е базиран на модели от времето на крал Филип II Август, управлявал Франция в периода 1179-1223 година. По този начин ще се проучат по-детайлно зидарските умения и обичаи на предците ни.

Мястото, където ще се издига замъка, не е избрано случайно. В близост до него има не само изоставена каменоломна, но и гора и езеро (откъдето ще се добиват материалите). Те се намират на 5 км. северозападно от градчето Сен-Савьор-ан-Пюзай.

Шато дьо Сен-Фаржо.

Историята започва през 1979 г., когато френският предприемач Мишел Гюйо купува руините на близкото Шато дьо Сен-Фаржо и започва да го реставрира. През 1995-а, след предприето архитектурно проучване, част от персонала на Гюйо открива средновековните основи на Сен-Фаржо, преди той да бъде преустроен през вековете.

Не след дълго се заражда и идеята да бъде издигнат нов средновековен замък – така, както са строили предците ни. Мосю Гюйо не губи време – веднага открива фондове, започва да се съветва с експерти и води дълги преговори с френското правителство. Само за пет месеца надъханият французин успява да събере сумата от 400 хил. евро.

Замъкът през 2000 година.

Както вече споменахме, мястото за издигането на замъка на е избрано случайно, а за да бъде пълноценен проектът, Мишел Гюйо решава всички конструктивни работи да се извършват по старомодния начин. Освен исторически костюми и строителна техника, за пренасянето на местните материали се използват каруци с коне.

Замъкът през 2012 година.

През 1997-а община Трени най-сетне издава разрешението за строеж, Жак Мулен е назначен за главен архитект и така започва раждането на Шато дьо Геделон. Първо се маркира теренът, разчиства се строителната площадка и се подготвят работилниците. След година каменният периметър е висок метър, а първите посетители вече могат да посетят строящото се шато срещу 14 евро на човек. До юни 2010-а главната кула вече достига 15 метра.

Замъкът през 2016 година.

През ноември 2014-а замъкът Геделон имаше честта да бъде включен в предаването на BBC Two „Тайните на замъка“ (Secrets of the Castle), представяйки го като „най-големият архитектурен експеримент в света“. Любопитно е да се спомене, че още същата година каменният шедьовър е посетен от близо 300 хил. туристи, които оставят крупната сума от 3 млн. евро, само за да му се полюбуват.

Замъкът през 2019 година.

Първоначално Шато дьо Геделон трябваше да бъде готов през тази година, но пандемията от COVID-19 – както и двете я последвали кризи –  забавиха официалното му откриване чак до 2023 година.

Логото на Шато дьо Геделон.

По план впечатляващата каменна сграда ще включва господарски дом, шест кули (главна, часовникова, две ъглови и две надвратни), порта, вътрешен двор и потерна (позната и като вторична порта).

Оттук можете да видите как протичат част от строителните работи по замъка – https://www.youtube.com/watch?v=sjVfkSL8TTo , а оттук – официалния сайт – https://www.guedelon.fr/ .