На килимчето: Защо кралицата настоява Хари спешно да отиде във Великобритания (и без Меган)

Херцогът на Съсекс може много скоро да се върне в Лондон. И според слуховете, разговорът, който му предстои с Елизабет Втора, няма да е от най-приятните.

 

Откакто херцогът и херцогинята на Съсекс се отказаха от пълномощията си на старши членове на британското кралско семейство и се преместиха в Калифорния, разгърнаха още по-активна политическа и обществена дейност. Неотдавна, например, двамата призоваха американците да участват в предстоящите избори за президент. И мнозина възприеха посланието им като завоалирана агитация за кандидата на Демократическата партия Джо Байдън.

По този начин принц Хари, според мнението на кралските експерти, се е поставил в не дотам изгодно положение. Причината е, че по традиция членовете на британското монаршеско семейство спазват политически неутралитет. Което важи още повече, когато става дума за политици от други държави. Източници от двореца вече заявиха, че с последните си действия принцът е преминал всякакви граници.

По тази причина, според слуховете, Хари скоро може да се прибере в Лондон . Казват че Елизабет Втора иска лично да изрази претенциите си и да поговори с херцога на Съсекс за това, как трябва да се държи внукът на британската кралица.  „На персонала на Уиндзор беше поръчано да подготви Фрогмор хаус за възможното завръщане на Хари, – разказа пред The Sun анонимен източник от двореца.  – Това може да се случи през следващите две седмици. При това името на Меган не бе споменато”.

Напълно е възможно Нейно Величество да обсъжда с Хари не само линията на поведение, а и титлите, под които двойката прави политическите си изявления. Защото докато Хари и Меган наричат себе си херцози на Съсекс, фактически действат от името на британското кралско семейство и на самата Елизабет Втора.

Неотдавна конгресменът Джейсън Смит се обърна към британския кабинет с молба да обсъди с кралицата възможността за лишаването на Хари и Меган от титлите им, защото „засега политическите изявления на херцозите на Съсекс означават, че британското монаршеско семейство се отнася снизходително към намесата на официални лица в президентските избори в САЩ”.

„Моля правителството на Великобритания да се погрижи за това херцогът и херцогинята на Съсекс повече да не се опитват да се месят в нашите избори или да бъдат лишени от всички титли и привилегии” – се казва в официалното послание на Смит, откъс от което публикува DailyMail.

Друга  възможна причина за връщането на принца може да са парите. Хари се охарчи съществено за имението в Санта Барбара (новият дом струваше 14 млн. долара на семейството), където сега живее с Меган и Арчи. Наред с това съпрузите се намират от доста време в САЩ и скоро ще им се наложи да плащат данъци. Неотдавна принцът върна на британското кралско семейство 2.4 млн. паунда за ремонта на Фрогмор хаус. И е напълно възможно да иска да се договори със семейството допълнително финансиране. Въпреки че неотдавна двамата с Меган тръгнаха по свой, независим път, сключвайки изгоден контракт с Netflix за 112 млн. паунда.