Торнадото: предупредителни знаци, мощ и прословутата американска алея

Ако търсите природна стихия, за да разберете, колко незначителен е човекът пред нея – открихте я. Торнадото е може би едно от най-величествените, страшни и опасни природни явления, познати на хората. Макар че когато чуем за торнадо, веднага се сещаме за Съединените американски щати, то може  да се появи по всяко време и във всяка точка на света (с изключение на Антарктида). Ето няколко интересни и важни факти за въздушните чудовища:

 

Образуване

Въпреки че процесът на образуване на торнадо все още не е напълно изучен, мнозина специалисти се все повече се доближават до истината. Както вече казахме, смерчовете могат да се появят за броени минути навсякъде из земното кълбо, въпреки че най-често се наблюдават в Съединените щати. Те могат да бъдат както наземни, така и многовъзлови и водни, но винаги се образуват по време на много силна гръмотевична буря. По-точно при сблъска на студения въздух от облаците с топлия, идващ от земята, което води до мощното завъртане на въздушните маси.

Досега редица експерти смятаха, че образуването им започва от самите облаци – като фунията, оформяща тялото на въздушната стихия, която накрая се съединява със земята. Но неотдавнашни проучвания на Американския геофизичен съюз в столицата Вашингтон достигнаха до обратното заключение.

Метеорологът Яна Хаузер и екипът ѝ от университета в Охайо са използвали бързо сканиращ мобилен доплеров радар, който отчел, че смерчът се формира между 30-90 секунди, а процес започва от земята. Но тепърва предстоят още проучвания. Впрочем, именно заради бързото и внезапното им повяване е толкова трудно да се предвиди кога точно ще се заформи ново торнадо, за разлика от циклоните.

Сила на вятъра

При оценката на силата на смерчовете се използват различни скали, но най-често срещната е тази на американо-японеца Тед Фуджита, категоризираща ги според нанесените от тях щети.

Процесът на образуване на едно торнадо.

Според нея най-слабата категория на едно торнадо е F0 (или EF0), чиято сила може да прекърши дървета. Най-тежката е F5, притежаваща мощта да откъсне с лекота сгради от основите им и да деформира големи небостъргачи със скорост на вятъра между 420-512км/час.

В ляво: Торнадо от степен F1, в дясно: торнадо от степен F5.

В интерес на истината, съществуват и още категории – от F6 до F12 – с максимална скорост на вятъра от порядъка 1224 км/ч., чиито поражения могат да са кошмарни, брутални и невиждани досега. За щастие такива въздушни маси все още нито са се образували, нито са били изследвани.

Скала на Фуджита.

Най-силното регистрирано до този момент торнадо е А1 – от категория F5 –  регистрирано на 3-ти май 1999 година в щата Оклахома. То е толкова опасно и мощно, че унищожава близо 200 сгради, отнема 36 живота и прекосява около 49 км, насочвайки се директно към столицата Оклахома Сити, преди да изчезне. Оттук можете да видите кадри от бедствието – https://www.youtube.com/watch?v=P4y7CIqi2FQ .

Алея на торнадата

Това е разговорен термин за областта в САЩ, където най-често се засичат тези природни явления. За първи път терминът е употребен през 1952-а като заглавие на изследователски проект за тежките метеорологични условия в определени щати. Макар че редица климатолози не са съгласни с него, наименованието се използва дори от медиите.

Въпреки че официалните граници на Алеята на торнадата все още да не са точно определени, ядрото ѝ обхваща Северен Тексас, Оклахома, Канзас и Небраска. Според множество проучвания, проведени в периода 1991-2010-а, смерчовете се образуват най-често в щата Флорида, а най-рядко – в Тексас. Някои изследвания сочат, че радиусът на въздушните стихии се разраства все повече, достигайки до канадските граници.

Активността на смерчовете в САЩ.

Торнада понякога могат да бъдат регистрирани и у нас, макар и не толкова опасни като тези в Северна Америка. Най-често се появяват над Черно море като водни смерчове или в Централна, Югозападна и Североизточна България като безформени вихри или слаби фунии. Според последните проучвания на метеоролозите те ще стават все по-чести и по-силни явления.

Воден смерч над Черно море, близо до българския бряг.

Преди година, например, близо до румънското село Драгалина, на 30 км от Силистра, бе заснето уникално торнадо, което преобърна автобус и разруши покривите на няколко близки къщи – https://www.youtube.com/watch?v=6gJdsV67O-E .

Предупредителни знаци

Ето и осем важни знаци, които ще ви помогнат по-лесно да разберете дали някъде около вас се заформя торнадо:

1. Приближаващи се облаци с отломки

Много често, когато видите гъсти облаци и летящи отломки или боклуци, реещи се във въздуха, това може да е знак за заформящ се наблизо смерч.

2. Падащи предмети

Дори всичко наоколо да изгледа спокойно, опасната мощ на торнадото позволява на засмуканите от него обекти да прелетят огромни разстояния, преди да се приземят някъде. Затова бъдете нащрек за падащи предмети.

3. Силен шум

Вятърната стихия може да издава най-различни звуци в зависимост от маршрута си. Най-често описваният шум е този, който наподобява на приближаването на силен товарен влак, като едновременно с това се усещат земни трусове.

4. Злокобно зеленикаво сияние

Обикновено буреносните облаци – предвестници на торнадото – са пълни с град и лед. Колкото повече е образуваният лед, толкова повече слънчевата светлина ще отразява зеления цвят. Но това не винаги е така – дори и без зеленикавата светлина може да се образува въздушно чудовище.

5. Пълно затишие след гръмотевична буря

Много странен феномен е зловещото затишие, което настъпва веднага след силна гръмотевична буря – сякаш всичко наоколо замира. Вероятността за оформянето на смерч близо до вас е доста висока, затова бъдете подготвени за всичко.

6. Внезапна силна градушка

Както вече споменахме, в буреносните облаци-предвестници е възможно да има голямо наличие на лед и град, затова преди заформянето на торнадо е възможна много силна градушка. Сама по себе си тя може да бъде достатъчно опасна, така че потърсете здраво скривалище – най-добре подземно. Между другото, дъждът не е задължителен фактор.

7. Образуването на фуниеобразни облаци

Не подценявайте важността и потенциалната опасност на този небесен знак. Особено ако фуниеобразните облаци се насочват директно към земята.

8. Масивна облачна стена

Появата на такава огромна маса е друг алармиращ знак за бързото заформяне на силен смерч. Това се вижда и на множеството видеоклипове и фотографии, където всичко на километри притъмнява. Дори ако не се образува торнадо, все пак бъдете бдителни – такива облачни маси са зловещи и без друго.

 

Оттук може да видите 10 от най-интересните и зловещите торнада в Съединените щати, заснети от местен ентусиаст – https://www.youtube.com/watch?v=oWIx3Erswh8 .