Без реверанси и политика: Какви са разликите в кралските етикети на отделните монархии

В по-голямата си част кралският протокол е един и същ за повечето монархии, но според някои кралски фамилии етикетът има нужда от известни промени. Разказваме ви къде не е позволено да се правят реверанси, кои теми са табу и с какво друго трябва да внимавате.

 

Швеция – Само децата на престолонаследника са „богопомазани“

Даниел Уестлинг, Нейно Кралско Височество принцеса Виктория, принцеса Естел и принц Оскар.

През 2019-а говорител на шведския крал обяви, че всички негови внуци, с изключение на най-голямата му дъщеря и семейството ѝ, са лишени от титлата „Негово/Нейно Кралско Височество“.

„Негово Величество Кралят реши, че децата на Техни Кралски Височества принц Карл Филип и принцеса София, и наследниците на Техни Кралски Височества принцеса Мадлен и господин Кристофър О‘Нил вече не са членове на Кралската династия.“ – резюмира говорителят.

Това ново правило, обаче, не важи за първородното дете на крал Карл Густав XVI – принцеса Виктория – и децата ѝ – седемгодишната принцеса Естел и тригодишният принц Оскар.

 

Нидерландия – Короната не се носи

Коронацията на крал Вилем-Александър на 30-ти април 2013 година.

Въпреки че мнозина на драго сърце биха сложили красива корона на главата си, това очевидно не блазни сегашния крал на Нидерландия Вилем-Александър.

По принцип е прието суверените в цял свят да носят корони или други символи на властта – най-вече по време на коронации, банкети и други важни церемонии. Но в Кралство Нидерландия това явно е вече отживелица.

По време на собствената си коронация на 30-ти април 2013 г., крал Вилем-Александър предпочете церемонията да премине без носенето на нито една кралската регалия. Вместо това символите на властта – короната, жезълът и кълбото – бяха изложени до него върху маса.

 

Белгия – Без реверанси, само ръкостискане

Кралица Матилде се ръкува с поданиците си.

Интересно, но факт. В официалния сайт на белгийската кралска фамилия (https://www.monarchie.be/fr/monarchie/protocole ) пише: „Когато се срещате с Краля или с друг член на кралското семейство е прието само да се ръкувате с тях.“

Това се потвърждава и от множеството фотографии, на които ясно се вижда, че благородниците  поздравяват поданиците и почитателите си с обикновено ръкостискане.

 

Япония – Принцеса не може да се омъжи за обикновен човек

Принцеса Мако с годениска си Кей Комуро.

„Sed lex, dura lex” (Законът е суров, но е закон) гласи латинската сентенция, описваща много добре ситуацията в днешна Япония. По закон, ако принцеса се омъжи за човек с неблагородническо потекло, тя мигновено губи статута си на член на императорския двор.

Такъв е и случаят с принцеса Мако – внучка на император Акихито, която през 2017 г. се сгоди за любимия си Кей Комуро, но сватбата им бе отложена до тази година. Веднага след венчавката японската благороднчика ще стане обикновена жена. Впрочем, за принцеса Мако това не е голям проблем, стига да бъде до мъжа, когото обича.

 

Дания – Всички очакват Светото Кръщение

Кръщенето на датската принцеса Атина Маргарита Франсоаз Мари през 2012 година.

Според местната традиция до кръщенето почти никой не знае цялото име на новородения член на датския кралски двор. Престолонаследниците получават официално имената си едва по време на самата церемония.

Пример за това е кръщенето на дъщерята на Техни Височества принц Йоахим и принцеса Мари през 2012-а, когато четвъртото им дете получи цялото си име Атина Маргарита Франсоаз Мари.

 

Гърция – Републиката с крал и кралица

Принц Николаос и Татяна Блатник.

Макар че от 46 години насам Гърция е република, бившата кралска династия на страната продължава да носи титлите „крал“, „кралица“, „принц“ и „принцеса“.

Детронираният Константинос II и съпругата му Анна-Мария Датска продължават да се наричат официално „крал и кралица-консорт на Гърция“, а техните наследници получават титлата „Негово/Нейно Кралско Височество“.

Когато през 2010-а третият син на монарсите – принц Николаос – се ожени за Татяна Блатник, в чиито вени тече немска и словенска кръв, младоженката стана принцеса на Гърция и Дания.

 

Великобритания – Шампион по строг придворен етикет

Крал Филипе VI целува Елизабет Втора по бузата.

Ако в миналото Франция и Австрия са били известни с особено строгите си придворни протоколи, днес Обединеното кралство не им отстъпва по нищо. В този смисъл едва ли е изненада, че принцеса Даяна и Меган Маркъл не издържаха на напрежението, строгия етикет и непрестанните критики и нападки.

Известно е, че членовете на династията Уиндзор трябва да се съобразяват с куп сложни и странни правила. Част от тях включват забраната за публичното дискутиране на някои теми като религия, политика, пари и секс. Докосването на членове на кралското семейство също е недопустимо, освен ако те първи не подадат ръка за здрависване.

В интерес на истината, последното правило е нарушавано поне няколко пъти досега. „Най-провинилият” се е испанският крал Фелипе VI, който през годините си позволяваше да целува не само ръката, но и бузите на Нейно Величество Елизабет Втора. Всъщност поведението на 52-годишния суверен е напълно естествено за жителите на Иберийския полуостров, които подобно на французите, придружават поздравите си с целувки  по бузите.