Най-красивите елхи на Европа за 2023 година

Ето, че отново дойде времето за ежегодната европейска класация на най-красиво украсените коледни дървета на медията European Best Destinations. В интерес на истината, някои от тях не само пак успяха да се класират в Топ 10, но и отново да вземат старите си места. Разказваме ви кои са петте най-добри сред тях.

 

1. Крайова, Румъния

През последните години популярността на румънския град – особено покрай коледните празници – започна да се увеличава все повече и повече. Затова не е хич чудно, че тази година първото място бе присъдено на Коледната елха на Крайова.

Тя прилича на къщичка/работилница на елфите на Дядо Коледа, тъй като, вместо топки и гирлянди, тя разполага само с осветени и декорирани прозорци. Разбира се, дървото е изкуствено, но оригиналността и уникалността му без проблем му осигуриха първо място в класацията. То се намира на Коледния базар на града, точно срещу сградата на Административната палата.

 

2. Лондон, Великобритания

Макар традиционното коледно дърво на Великобритания да се издига на площад „Трафалгар” в сърцето на Лондон от 1947-а насам (подарък от Кралство Норвегия), британският победител е заведението The Churchill Arms Pub & Restaurant.

То се намира на улица „Кенсингтън Чърч” № 119 в британската столица. Но при него най-интересното е, че не е само една елха – а няколко, обграждайки цялата сграда на пъба.

Да припомним, че в миналогодишната класация елховото дърво пак вземаше второ място.

 

3. Виена, Австрия

Австрийската столица отново е на трето място. Въпреки че нейното рождествено дърво пак не е променено, то си остава класика в жанра. То за пореден път се намира пред кметството на Виена, като декорацията му се състои само от семпли коледни лампички.

 

4. Варшава, Полша

Полската хоинка (пол: коледно дърво) отново е разположена на Главния площад в Стария град на Варшава, където се намира и тамошният Немски коледен базар.

Елхата си е отново същата, ала за разлика от тази във Виена, миналогодишният победител сега се намира на четвърта позиция.

 

5. Загреб, Хърватия

Миналата година на четвърто място, тази – на пето. Красивото хърватско празнично се намира отново пред тъй знаковата за град Загреб църква „Свети Марк“.

Красивата елха за поред път е украсена с коледни играчки и орнаменти, вдъхновени от безсмъртната творба на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката и Кралят на мишките”.