Най-хубавите коледни елхи на Европа за 2022 година

Ето, че дочакахме да посрещнем и поредната Коледа. А това вълшебно празнично събитие, разбира се, е свързано и с украсяването на милиони градове по света с пищна и прекрасна коледна украса. Някои от тях успяха да опровергаят всеобщите очаквания за чудни и приказни коледни елхи. По този повод ще ви разкажем за 5-те най-хубави празнични дръвчета, които можете да видите из Европа, според класацията на уебсайта https://www.europeanbestdestinations.com/ . А ето кои са те:

 

1. Варшава, Полша

Всеки един, който е имал честта да посети полската столица, вече знае, колко красив и космополитен град е той. Затова не е чудно, че Варшава заема първо място в тазгодишната класация. Коледната елха (на пол. хоинка) е разположена на Главния площад в Стария град на Варшава, където се намира и тамошният Немски коледен базар (както се вижда на фотографията).

Апропо, тъй като Полша гранични с Германия, не е чудно, че полският бит и култура са били много силно повлияни от немския. А красивата наоколо западноевропейска архитектура спомага за усещането, че сте главният герой в някоя зимно-коледна приказка.

 

2. Лондон, Англия

Главният град на Великобритания отдавна е смятан – редом със Страсбург, Виена и Будапеща – за една от Коледните столици на Европа. Това се дължи на факта, че британците не просто знаят как да отбележат Рождеството Христово, но и какви празнични декорации да сложат.

В интерес на истината, из Лондон всяка година биват разположени поне 15-ина Коледни дръвчета, като най-известното от тях се намира на площад „Трафалгар“. Ала тази година, най-уникалното и иновативно от тях се намира на улица „Кенсингтън Чърч“ № 119. За целта целият прословут пъб The Churchill Arms е превърнат в една огромна Коледна елха.

 

3. Виена, Австрия

Разбира се, столицата на Австрия също не отстъпва на останалите главни градове на Европа. Всяка година Коледното дърво на Виена, което е истинско, бива поставяно пред красивата сграда на кметството. Украсата му, макар и семпла, е доста ефектна и ефирна.

Впрочем, Коледните базари на Виена се славят като едни от най-хубавите и богати не само в Европа, но и света.

 

4. Загреб, Хърватия

Тазгодишната Коледна елха на хърватската столица ни препраща не само към нашето детство, но и към музикалния шедьовър на Пьотър Илич Чайковски – „Лешникотрошачката“.

Това се дължи на празничната украса, която изцяло е съставена от уголемени версии на дървени играчки и няколко лешникотрошачки. Красивото празнично дърво на Загреб се намира пред тъй знаковата за града църква „Свети Марк“.

 

5. Единбург, Шотландия

В красивата столица на Шотландия има едно наистина специално място, където несъмнено ще усетите не само коледната магия, но и мощта на великобританската архитектура.

Това е култовият ресторант The Dome, намиращ се на улица „Джордж“ №14. В прекрасното здание, построено през 1844-а в греко-римски стил, се помещава огромното Коледно дърво (както се вижда на снимката), украсено с хиляди светещи коледни лампички. Не би било проблем да помолите да видите и снимате елхата, ако не възнамерявате да си поръчате нещо за ядене или пиене в изискания ресторант.