Мечтайте, за да сте красиви

В разпространителската мрежа вече може да намерите брой 72 на списание “Banker Special”.

Но преди да изпитате удоволствието от докосването на последната за 2023 г. „хартия“, ви предлагаме мил спомен – един от съветите на социалния психолог и психотерапевт Ирена Соколова.

Толкова съвършени същества сме, че носим в себе си всички механизми за това да сме спокойни, доволни и радостни. Когато не изпълняваме условията на тази зададена в нас програма обаче, се потискаме и разболяваме.

Сложната психологично-биологична организация в нас ни прави способни да дишаме, ходим, говорим и общуваме, като това е кодирано в гените, както и способността да сме щастливи, вдъхновени, оптимистични и уверени.

Запомняме още като деца как се крещи, мрънка, злослови, насилва, мами и дори как се работи до крайна умора.

Така един от най-важните въпроси, които си задаваме, е дали нещата, които правим като големи и осъзнати хора, ни довеждат до добри резултати, при положение, че се натоварваме и изтощаваме и дали търпението и неамбициозността ни правят посредствени и мързеливи?

Трудността идва от това да изберем еднозначен отговор по вечната тема: дали всичко вече е начертано и предопределено, или нашата амбиция, воля и натиск довеждат успеха и щастието.

Такова знание с категорични граници и обяснения нямаме, но все повече знаем за малките начини и техники, които могат да ни направят по-доволни и щастливи.

Удоволствието и щастието са два различни аспекта на човешкото благополучие, които имат специфични характеристики и дългосрочни ефекти.

Удоволствието е свързано с моментни задоволявания и наслади, които изпитваме – храна, покупки, преживявания…

От друга страна, щастието е по-широко и дългосрочно състояние. То е дълбоко усещане за благополучие, което не зависи от бързите удоволствия и се дължи на постигането на важни цели, смисъл и удовлетворение в живота.

Дадено ни е да сме добре, обаче ни е дадено и да заучаваме поведенческите модели, които наблюдаваме, та били те и негативни.

Ние можем да изпитваме едното без другото, но много често ги бъркаме или заместваме.

Мечтайте!

За преживяването на удоволствие и чувството на щастие отговарят два различни хормона.

Допаминът е свързан със задоволството. Играе важна роля в мотивацията, насладата от постиженията и възнагражденията. Повишените нива на допамин дават по-позитивни емоции и чувство на удовлетворение.

Серотонинът определя усещането за успех, радост и позитивния поглед към света. Ниските му нива се свързват с потиснатост и депресия, докато повишените допринасят за общото добро настроение, чувството на гордост, благодарност и значимост.

Интересното е как самите ние можем да направим така, че да повишаваме нивата си на хубави хормони, с които да предопределяме радостта и насладата от живота!

Мечтите зависят от активността на няколко различни области на мозъка. Те играят роля в обработката на емоциите, въображението, паметта и свързването на информация.

Вече знаем, че представянето на по-живи и вълнуващи картини – мечти, карат тялото да отделя по-високи нива на допамин и серотонин.

Дайте си воля да визуализирате мечтите си и да си ги представяте в ума като вече сбъднали се! Ефектът е възхитителен и съвсем скоро ще го видите в огледалото!

Множество изследвания подкрепят идеята, че мечтите са свързани с работата на подсъзнанието. То обработва информацията, която не сме осъзнали по време на бдителността, и я превръща в мечти и в символи.

Най-хубавото е, че колкото повече учим тялото си да отделя хормоните на щастието, толкова по-често то го прави и без усилие. Това ни кара да намаляваме отделянето на хормона на стреса – кортизол, а той е главният виновник за състаряването и погрозняването, защото разрушава колагена в нас.

Високите нива на кортизол правят косата, кожата, ставите и цялото ни тяло отпуснати и нееластични.

Ирена Соколова

За авторката

Ирена Соколова е социален психолог и психотерапевт, групов консултант и корпоративен обучител по личностно израстване; специалист при тревожност и панически атаки, стрес и поведенчески трудности в общуването и адаптацията; член на българското дружество по психодрама и групова терапия.

Тя е лектор на Националния център за повишаване на квалификацията към МОН и на Постоянната академия на науките и иновациите в образованието към Съюза на българските учители; завършила е психология, психотерапия, управление и администрация.

Соколова е бивш народен представител в 41-ото, 42-ото, 43-ото Народно събрание; областен управител в два мандата; участник в 25-атата Национална антарктическа експедиция и член на Българския антарктически институт. За контакти: 0884 800 254.