Коя е думата на 2023 година?

За това съобщава известният речник за английски език на Кеймбридж.

 

 

По данни на известната книга, тазгодишната титла отива при глагола „халюцинирам“ (hallucinate), който само през 2023-а придоби изцяло ново значение – и то именно благодарение на развитието на така наречения Изкуствен интелект (Artificial Intelligence).

Екипът от лингвисти избра глагола „халюцинирам“ за своя дума на годината за 2023 г., защото смята, че новото значение стига до сърцевината на това защо хората говорят за Изкуствен интелект (ИИ). Говорим по-специално за новото значение на този глагол, което в контекста на ИИ технологиите вече може да се преведе като „произвеждане на невярна информация“. Както посочиха съставителите на речника, „халюцинирам“ беше една от многото думи, които тази година придобиха допълнително значение в светлината на развитието на ИИ.“ – съобщават в официалния уебсайт на английския речник.

Разбира се, инструментите за Изкуствен интелект, особено тези, които използват големи езикови модели като ChatGPT, са доказали, че могат да генерират правдоподобна проза, но често го правят, използвайки неверни, подвеждащи или измислени „факти“.

А оттук можете да си припомните, която бе думата за 2022 г. – https://special.bg/gaslighting-v-dumata-na-2022-godina/ .