Pepsi измества Coca-Cola

Конкурентът на култовата напитка е напът да я засенчи. Разказваме ви защо:

 

 

Очаква се в най-скоро време PepsiCo изцяло да заеме позицията на най-голямата компания за напитки в Съединените американски щати по пазарна стойност. Титла, която конкурента им Coca-Cola държеше почти без прекъсване през последните две десетилетия. За това свидетелстват анализатори пред Wall Street Journal.

Според тях това е „най-трайният бизнес“ в сектора, като прогнозират, че акциите на компанията PepsiCo ще нараснат с 20% през следващата година. Наред с това пазарната стойност на компанията се очаква да достигне около 279 млрд. долара.

В интерес на истината, грандиозните успехи на “Кола-Кола” се дължат главно на силното ѝ портфолио от марки и лейбъли, които рекламират газираната тъмна напитка. Но бизнесът с храни на PepsiCo, като картофен чипс Lay’s и овесени ядки Qaker, се превърнаха в ключa към успеха. А в същото време Coca-Cola е компания само за напитки.

Впрочем, анализаторите изтъкват още способността на PepsiCo да расте по време на трудни икономически периоди, например по времето на пандемии.