Gaslighting – думата на 2022 година

Макар и все още да не разполагаме с точен български превод на английското слово, това не му попречи да стане най-обсъжданата и търсена дума за тази година.

 

Преди броени дни от американското издателство на речници „Мериам Уебстър“ обявиха, че думата на 2022-а е „gaslighting“ („газлайтинг“). Терминът се използва за „изключително опасна манипулативна техника, при която манипулаторът се стреми по всякакъв начин да принуди жертвата да се усъмни в трезвата си преценка, с цел лична изгода“.

Компанията споделя, че от 2021-а насам, популярността на думата е скочила с над 1740%, бидейки търсене на само в интернет пространството, но също и в книжните речници.

Наистина е впечатляващо, че през последните 4 години терминът добива все по-голяма популярност не само в английския, но и в други езици. Буквално не минава ден, през който значението на думата да не е било търсено.“ – съобщава Питър Соколовски, главният редактор на „Мериам Уебстър“, пред „Асошиейтед Прес“.

Въпреки че терминът е вече доста използван в телевизията, радиото и литературата, откъде всъщност произхожда?

Ингрид Бергман и Шарл Боaйе в сцена от филма „Светлина от газова лампа“.

През 1938-а британският писател Патрик Хамилтън завършва пиесата „Светлина от газова лампа“ (“Gaslight”). След шест години излиза и едноименният филм с участието на Анджела Лансбъри, Ингрид Бергман и Шарл Боaйе. Сюжетът на произведението разказва за съпруга на главната героиня, който постоянно променя различни детайли в дома им, за да я накара да се съмнява във възприятията си и да мисли, че полудява – например, затъмнява газовите лампи. От тази история психологията заимства термина „gaslighting“, който на български би могъл да се преведе като „газово осветление“ или „затъмняване“.