Япония: Невероятната трансформация на бивш затвор в луксозен хотел

Разказваме ви каква е причината.

 

 

 

По данни на The Japan Times, сградата на бившия затвор в град Нара ще отвори врати отново през 2026 година. Ала този път като наистина шикозно място за отдих.

Главният вход на затвора.

С трудната задача се е заела компанията Hoshino Resorts. Трудността се крие в това, че екипът хем ще гледа да запази някои дизайнерски елементи (като високите прозорци в килийните помещения: бъдещите стаи), хем да разшири значително пространството в бъдещите стаи за настаняване.

Част от интериора на затвора.

Името на новия хотел ще бъде Hoshinoya Nara Prison, като от Hoshino Resorts планират не само да привличат множество гости с възможности, но и търсачите на паранормални приключения. Причината се крие във факта, че стените на тези здания са „ставали свидетели“ на всякакви убийства, мъчения, лудости и дори и на смъртни случаи. Такъв пример е култовият бивш американски затвор „Алкатрас”.

План на цялото здание, видяно отгоре.

А сега нека да припомним историята на затвора в град Нара. Завършен е през далечната 1908 г., като главната причина за неговото изграждане била доказателство за усилията на правителството на император Мейджи (1852-1912) да модернизира Япония.

Едно от многото килийни помещения.

В своя пик сградата е била „дом” на близо 935 затворника, далеч над капацитета от 650, според уебсайта, съхраняващ историята на съоръжението. Постройката най-накрая затваря врати през 2017-а и още същата година е определена за културна ценност от национално значение.