Голите Дядо Коледовци пак покориха Будапеща

Унгарската столица несъмнено е един от най-добрите градове, зареждащи ни с коледно настроение, както неотдавна писахме. Затова няма нищо чудно в това, че там са създадени и някои напълно нови – и даже чудати – коледни традиции, като например бягащи Дядо Коледовци само по гащи. Ето за какво става дума:

 

За осемнадесета поредна година полуголи хора (най-вече мъже) обиколиха центъра на Будапеща, облечени най-вече само по бански и коледни шапки. Тази година участие взеха над 40 души, сред които имаше и чужденци.

Бегачите се събраха пред фитнес центъра Go Active на улица „Холу“ № 12 (Holló utca) и трябваше да пробягат разстоянието от 1.6 км преди да се върнат към началната точка на маратона. Наред с това участниците получиха и 50% отстъпка при следващото си посещение в известните термални бани „Сечени“.

Коледна Будапеща.

Събитието освен това се нарича и „Бягането на голия Дядо Коледа“, или „Бягането на Санта Спидо“, тъй като маратонците обикновено носят бански на известния бранд. Допълнително мероприятието се организира с благородна кауза – събраните средства отиват за кампанията „По-добро детство“ (A Better Childhood).

Любопитно е да се спомене, че миналата година бягането бе анулирано заради пандемията.

Оттук можете да видите и видеокадри от събитието – https://www.youtube.com/watch?v=rd-0acOEQhA&t=2s .