Будапеща: Коледната перла в европейската корона

Унгарската столица постепенно, но сигурно, се превръща във водеща европейска дестинация по туризъм, особено около Коледа. Градът на Дунава се слави с невероятната си празнична украса, множество възможности за забавления и топло гостоприемство.

 

Предлагаме ви десет идеи за незабравимо прекарване в Будапеща през декември:

 

1. Коледните базари – Karácsonyi vásár

Немските коледни базари са това, което най-вече допринася за повдигане на предпразничното настроение. Невероятно удоволствие е да опитате вкусното греяно вино, немските коледни десерти – щолен и щрудел, традиционните местни ястия и коледните играчки на щандовете на площад „Вьорьошмарти“ или пред базиликата „Свети Стефан“. Разполагате с предостатъчно време, за да планирате празничния си отпуск и да ги посетите, защото са отворени от средата на ноември чак до началото на януари.

2. Градската ледена пързалка – Városliget műjégpálya

Една от най-големите и стари ледени пързалки в Европа е открита през 1870-а. Ледената атракция се намира много близо до „Площада на героите“ и баните „Сечени“, което ви позволява да се насладите на гореща минерална баня след цял ден изморително обикаляне из града. Градската ледена пързалка е функциониращо езеро през лятото, а през зимата се превръща в ледена забава.

3. Светлинното шоу върху стените на Базиликата – Bazilika fény show

Всяка година върху камената фасада на църквата  „Свети Стефан“ се прожектират фантастични триизмерни анимации, представящи на гостите коледни религиозни и фолклорни разкази чрез звук и светлина. Определено си струва да посетите храма около Рождество Христово, за да видите и усетите как „оживява“.

4. СПА центровете и термалните бани – Gyógyfürdők és termálfürdők

Заради близо 118-те си природни термални извори, Будапеща неслучайно е наричан градът на лековитите води.  Турските бани в столицата са не само удивително красиви, но и известни по целия свят с  лечебните си и релаксиращи ползи. Най-известни сред тях са баните „Сечени“, разположени близо до градския парк, и баните „Гелерт“, намиращи се от страната на Буда пред „Моста на свободата“.

5. Унгарската държавна опера – Magyar állami opera

Сградата дължи своя превъзходен дизайн на унгарския архитект Миклош Ибл, чийто архитектурен шедьовър остава непроменнен вече 135 години. Всяка година хиляди туристи посещават знаковото национално съкровище, за да се полюбуват на изяществото му и да си осигурят билети за някое скорошно представление. Освен редовните концерти, балетни и оперни  спектакли, понякога в операта се прожектират и блокбъстър филми.

6. Коледният трамвай – Karácsonyi villamos

Коледа не би била същата без бляскавите си светлини. Затова всяка година любимият коледен трамвай в унгарската столица е украсяван с над 39 хил.  ярки лампички. Празничният транспорт, който прекосява града всяка вечер от 17:00 часа, от декември до януари, предоставя перфектната възможност да преоткриете коледните Будапеща и река Дунав в комфортна обстановка.

7. Круиз по река Дунава – Hajó a Dunán

Едно от богатствата на унгарската столица е именно Дунав. Най-известната река в Европа, която прекосява почти целия континет, също осигурява незабравими гледки към забележителностите на града. По този начин ще успеете да видите част от прочутите будапещенски символи – сградата на парламента, замъка „Буда“, унгарската Статуя на свободата или остров Маргит, по всяко време на годината.

8. „Разрушените“ барове на Будапеща – Budapesti romkocsmák

Така наречените разушени барове в Будапеща се казват по този начин, защото интериорът им показва, че уж никой не ги е поддържал от години, а същевременно са много уютни и чаровни. Странните заведения са разположени на исторически точки в града, което позволява да съчетаете едно приятно излизане на по питие с туристическа обиколка. Първото подобно заведение -„Szimpla Kert“, е открито в еврейския квартал.

9. Булевард „Андраши“ – Andrássy út

Булевард „Андраши“ определено е най-популярният булевард в унгарската столица, където са разположени магазините на най-световно известни модни марки: Gucci, Ralph Lauren, Louis Vuitton, Burberry, Rolex. Затова авенюто е известно още като „улицата на модата“. През зимата булевардът е сред най-красиво украсените пътни артерии в града, ако не и най-красивата. Освен че е вписан в списъка на забележителности за световно наследство на ЮНЕСКО,  „Андраши“ носи името на един от най-достойните унгарци и основоположници на съвременна Унгария – граф Дюла Андраши.

10. Замъкът „Буда“ и Рибарският бастион – Budai vár és Várkert Bazár

Замъкът и бастионът са безспорно сред перлите в короната на Будапеща. Емблематичният замък, служил за резиденция на австро-унгарските монарси, е красива и внушителна сграда, разкриваща уникален изглед към отсрещния бряг на реката и града. В същото време бастионът обединява умело изкуството, природата и добрата селекция от барове и ресторанти на открито в едно.