Датска трагикомедия за гимназиални учители – най-добър европейски филм

Датската трагикомедия Druk („Пиянство“ ) на режисьора Томас Винтерберг бе обявена за най-добрия европейски филм на годината. Това стана известно по време на онлайн церемония, на която бяха обявени за 33-ти пореден път най-добрите според членовете на Европейската филмова академия.

 

Томас Винтерберг.

Освен за най-добър филм, „Пиянство“ бе отличен и за режисура. Но Винтерберг не се размина само с тази награда – заедно с колегата Тобиас Линдхолм спечелиха отличието и за най-добър сценарий.

Мадс Микелсен в „Пиянство“.

Актьорът Мадс Микелсен отнесе приза за най-добра мъжка роля. (Само едно лирично отклонение – Микелсен е любимият актьор на Юлиан Вергов, който знае наизуст всичките му превъплъщения.) Това е поредно отличие за Микеслен. Но на Международния кинофестивал в испанския град Сан-Себастиан играта му бе забелязана и оценена в комплект с тази на партньорите му във филма. Както Banker Special писа (https://special.bg/gruzinski-film-obra-nagradite-na-festivala-v-san-sebastian/), наградата за мъжка роля бе колективна. Тогава четирима души си я поделиха  – Мадс Микелсен, Магнус Миланг, Ларс Рант и Томас Бо Ларсен.

Четиримата мъже във филма са гимназиални учители, неудовлетворени от живота – смятат, че заплатите им са прекалено ниски за отговорностите, които поемат. Това е извинението им да са постоянно на градус. Разбира се, опитват се да покажат, че алкохолът трудно ги хваща.

Актрисата Паула Беер бе отличена с наградата за най-добра актриса за ролята си в Undine („Ундине“). Във филма на режисьора Кристиян Петцолд тя е историк, който се влюбва в индустриален водолаз (в ролята Франц Роговски).

Сюжетът представлява стария романтичен мит за русалката, но прехвърлен в Берлин през XXI век.

Паула Беер в „Ундине“.

Беер е известна от немско-люксембургския телевизионен сериал Bad Banks, излъчен за първи път през февруари 2018 година. Участва и във филма „Франц“ на Франсоа Озон. За ролята си в „Ундине“ спечели „Сребърна мечка“ за най-добра женска роля.

Европейските филмови награди са подобни на „Оскарите“ в САЩ, защото при тях над 3800 членове гласуват за своите фаворити.

Отличията бяха връчвани в няколко поредни вечери. Церемонията по награждаването трябваше да се състои първоначално в Исландия, но бе отменена заради пандемията. В крайна сметка протече от Берлин.

Миналата година за най-добър филм бе отличена историческата комедия „Фаворитката“ на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос. Така че вече се забелязва тенденция – европейците обичат комедиите, даже и когато са трагични.