Грузински филм обра наградите на фестивала в Сан Себастиан

Грузинският филм „Начало” (Beginning) триумфира с четири награди на 68-ия Международен кинофестивал в испанския град Сан-Себастиан. Това е вторият филмов форум в условията на пандемията –след Венецианския – който не бе отменен и не премина в онлайн режим. Разбира се, той се проведе при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Зрителите бяха с маски, а позволеният капацитет на киносалоните бе между 40% -60% от местата. За отбелязване е, че тази година в конкурсната програма участваха само 13 филма.

 

Режисьорката на „Начало” – 34-годишната Деа Кулумбегашвили спечели голямата награда на фестивала „Златна раковина” за най-добър филм. Освен това отнесе и наградата за най-добър режисьор, което наистина е огромно постижение, имайки предвид, че „Начало” е дебютният й филм.

Деа Кулумбегашвили.

„Искам да благодаря на журито за този фантастичен, невероятен ден. Тази награда е голяма чест за мен и означава много!” – не скри вълнението си Кулумбегашвили по време на церемонията на награждаването.

Тя сподели, че се надява успехът на нейния филм да вдъхнови дебютиращите режисьори да вярват в мечтите си и да не се обезкуражават от хора, които им казват – „Така, както си мислиш да го направиш, няма да стане”. „Истината е, че и на мен ми обясняваха да търся финансиране за филма си по други канали, не, както аз планирах, но аз държах на своето и успях” –призна Кулумбегашвили.

„Бяхме много упорити и не се отказвахме, въпреки че на много места отхвърляха заявките ни. Това е част от нормалния процес. Приемете го и продължавайте нататък” – насърчи грузинската режисьорка колегите си.

Френско-грузинската копродукция се занимава с проблемите на малка общност, сформирана от членове на „Свидетелите на Йехова”, която живее в отдалечено грузинско селце. В центъра на сюжета са психологическите терзания на съпругата на лидера на общността, която преживява жестоко нападение на радикални групи, искащи да изравнят със земята мястото, където общността им се събира.

Иа Сукхиташвили.

Актрисата Иа Сукхиташвили по блестящ начин се справя с трудното превъплъщение и заслужено бе отличена с наградата за най-добра женска роля.

Сценаристите на „Начало”, чиято премиера принципно трябваше да бъде на фестивала в Кан, но бе отменена заради пандемията, също бяха отличени като най-добри в своята категория.

Наградената мъжка четворка.

Наградата за най-добра мъжка роля си поделиха четирима актьори от „Пиянство” (Another Round) на датския режисьор Томас Винтерберг. Това са Мадс Микелсен, Магнус Миланг, Ларс Рант и Томас Бо Ларсен, които във филма – сериозен фаворит на фестивала – са гимназиални учители, недоволни от стандарта си на живот – недостатъчно висок спрямо отговорностите, които поемат. За да овладеят гнева си, те постоянно са на градус.

Джони Деп.

Оказа се, че широко коментираното присъствие на Джони Деп на фестивала, съвсем не е заради струпалите се напоследък тъмни облаци над личния му живот. Продуцираният от него „Гърне със злато” (Crock of Gold) на режисьора Джулиан Темпъл взе специалната награда на журито. Филмът разказва за славните години и ексцесиите на Шейн Макъуън – фронтмен на ирландската пънк банда „Поугс”.

Виго Мортенсен.

Американският актьор и филмов режисьор Виго Мортенсен получи наградата Donostia – за принос в киното. Той спечели световна слава с ролята си на Арагорн във филмовата трилогия „Властелинът на пръстените“. Направи и запомнящи се роли в „Индиански бегач”, „Американска якудза”, „Опасен метод“, „Пътят”.