Звездата на Силициевата долина Елизабет Холмс с ефективна присъда

Някогашната звезда на Силициевата долина Елизабет Холмс получи ефективна присъда.

Провалилата се основателка на компания за кръвни тестове получи присъда от над 11 години за измамата, която извърши, заблуждавайки инвеститорите за ефективността на изследванията си.


Холмс беше осъдена на 18 ноември от съдия Едуард Дж. Давила от Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния на 135 месеца затвор плюс три години пробация.
Бившата бизнесдама е спечелила 945 милиона долара благодарение на компанията си Theranos. Тя смята да обжалва присъдата.
Голямата измама, заради която тя попада зад решетките, е че компанията й може да открива различни заболявания само от няколко капки кръв. Освен това тя бе призната за виновна по четири от 11 обвинения за измами по електронен път и заговор.
Холмс прочете изявление към съдията и се разплака, признавайки: „Съкрушена съм от провалите си. Изпитах дълбока болка за това, през което минаха хората, защото ги подведох.”
На произнасянето на присъдата присъстваха родителите й и партньорът й Били Еванс.


Холмс се извини и на пациентите, които са били диагностицирани грешно, включително нейни бивши служители и инвеститори. Тя твърди, че измамата е станала, защото се е опитала да постигне целта си твърде бързо. Theranos е основана през 2003 година.
През 2016 г. Центровете за медицински грижи и услуги забраниха на Холмс да развива и притежава какъвто и да било бизнес с услуги за кръвни тестове за две години, а гигантът в аптеките Walgreens (WBA) – Get Free Report прекрати партньорството си, като затвори своите центрове за вземане на кръв.


Прокурорите поискаха по-голяма присъда от 15 години затвор плюс 804 милиона долара компенсация за 29 инвеститори. Съгласно федералните закони Холмс можеше да получи присъда от максимум 20 години затвор, поради размера и вида на измамата. От пробационните власти препоръчаха девет години.
През януари Холмс също бе призната за виновна от съдебното жури след седем дни обсъждане. Тя бе призната за виновна по едно обвинение за заговор за извършване на измама по електронен път срещу Theranos и измама срещу инвеститор. Беше оправдана по четири други обвинения – журито я намери за невинна по едно обвинение за заговор за извършване на измама срещу пациенти на Theranos и три обвинения за измама срещу пациент. По останалите три обвинения нямаше присъда.
Холмс стана известна във време, когато инвеститорите настояваха да участват в технологични сделки, които обещаваха огромна възвръщаемост, избягвайки липсата на независимо потвърждение от представители на биотехнологичната индустрия.

Елизабет Холмс и Съни Балвани.

Съни Балвани, бившият бизнес партньор на Холмс и партньор, също беше признат за виновен по делото.
Рамеш „Съни“ Балвани, който е бил президент и главен оперативен директор в Theranos, беше осъден от федерално жури през юли по всичките 12 обвинения за измама – 10 обвинения за измама по електронен път и две обвинения за заговор за извършване на измама.
Той може да получи 20-годишна ефективна присъда, както и да бъде глобен с 250 000 долара, с които да покрие загубите на измамените инвеститори.