Защо китайците започнаха масово да се отказват от велосипедите

Цял свят знае, че Китай е страната на велосипедистите. По-правилно е да кажем, че беше такава. Днес ситуацията е коренно променена.

Само преди няколко години улиците на Шанхай бяха пълни с хора, придвижващи се с велосипеди. Това беше основният градски транспорт, който ползваха абсолютно всички – мало и голямо.

Да не говорим, че дълги години – чак до 70-е години на миналия век, в Китай се смяташе, че, за да си намериш жена, е необходимо да имаш три неща – часовник, шевна машина и велосипед.

Какво се промени? Защо сега велосипедите отиват за вторични суровини, а градските жители поголовно се отказват от тях?

Веднага трябва да кажем, че напоследък Китай скоростно премина към нови технологии абсолютно във всичко. Тя е една от страните, където влиянието на техническия прогрес е особено забележимо.

Хората уверено гледат към бъдещето, където няма място за миналото, включително и за велосипедите, които стават история, а на някои места дори в обременяваща грижа.

Днес в Китай работи ведомство, което се специализира в рециклирането на стари велосипеди, станали ненужни на собствениците си като транспортни средства.

Услугата не е безплатна, но ако велосипедът не се използва, желателно е веднага да бъде предаден за вторични суровини, макар и срещу заплащане, тъй като в някои градове, в частност в Шанхай,  за изхвърлено транспортно средство може да последва глоба, която ще бъде значително по-висока.

Днес в китайските градове е честа гледка автомобили, натоварени догоре с велосипеди, предназначени за рециклиране. За много от жителите на страната темата е твърде болезнена и поражда отрицателни емоции, тъга по безвъзвратно отминалите времена.

Общо взето Китай не се зацикля на миналото и с бързи темпове заменя традиционните велосипеди с електровеломобили и други средства за придвижване, съответстващи на епохата.