Webit 2022 – е ли тигърът голяма котка?

С фойерверки, с пушеци като за рок звезди, с драматична музика и удари на гонг така протече денят на откриването на Международния форум за иновации и технологии Webit Impact Forum в София Тех Парк.

Водещият на откриването – основателят на Webit д-р Пламен Русев поздрави гостите на форума от над 70 държави, призовавайки ги с идеите си да носят светлина на света. Заради това всички, без изобщо да спорят защо посред бял ден символично ще включват фенерчетата на телефоните си, изпълниха желанието му и създадоха невероятна атмосфера в залата.

 

Д-р Пламен Русев.

Също толкова спонтанно реагираха присъстващите и на поставената им задача от Каси Козирков – експерт по процеса на взимане на решения в „Гугъл“. Тя говори за изкуствения интелект, като показа на присъстващите екран с много изображения на котки и с приличащи на мъркащия любимец играчки и други животни.

След това се спря на всяка отделна картинка с въпрос дали това е котка или не. Присъстващите отговаряха бързо и енергично, докато в един момент не се затрудниха какво да кажат при вида на изображението на тигър – мнозина потвърдиха, че това е голяма котка.

Тук Козирков им припомни целта на задачата и разясни, че условието е да открият котка, като не е уточнено дали става дума за голяма или малка, което дава възможност за субективни преценки.

При изкуствения интелект не се работи с инструкции от типа „Посочете къде е котката“, както принципно се прави, за да се изпълни задача, поставена ви от друг човек. Има предварително „складирани“ данни с примери и изкуственият интелект само измисля „рецептата“ кой от примерите отговаря на решението на поставената задача.

Каси Козирков.

„Всъщност“ – обясни Козирков – „този принцип с големия набор от примери не е нещо ново – човечеството също го прилага, като или дава указания как да се направи дадено нещо или дава примери. Те са в основата на общуването.

При изкуствения интелект има сериозно разширяване на възможностите за събиране на примери с цел тяхната обработка от изкуствения интелект. Той използва специални инструменти за превръщането на данните в код.

Проблемът е, че с времето има риск, използвайки изкуствения интелект, да започнем да губим способността си да мислим – така ще изпаднем в криза и при най-малкия набор от инструкции. Ето защо умовете, които стоят зад изкуствения интелект трябва да оптимизират постигането на целта, използвайки огромния набор от данни.

Предизвикателството е, че те трябва да напишат възможно най-много кодове. Това обаче не означава, че могат да си позволят небрежност – накратко да вкарват всякакви комбинация от числа, без изобщо да мислят за оптимизирането на пътя до целта.

Козирков предупреди, че изкуственият интелект изобщо не разглежда примери, които не отговарят на алгоритъма му, което в някои случаи не е много добре. Причината – зад изкуствения интелект също стоят хора, които могат да сгрешат.

„Нямайте доверие в себе си – вие не сте достатъчно умни, за да предвидите всички типове примери и заради това могат да се случат неприятни изненади. Затова тайната е да правите прецизни тестове и да изградите защитни мрежи – мрежи, които да ви решават проблема, когато голямата база данни от примери изведнъж се окаже абсолютно сбъркана и неизползваема“ – обърна внимание Козирков.

Ристо Силасмаа.

Недоверчивостта се оказа водеща за един от членовете на журито на Webit Impact Forum – финландецът Ристо Сииласмаа – председател на Управителния съвет на Nokia за периода от 2012 – 2020 година.

Когато петте най-добри стартиращи компании, достигнали до финалния кръг от над 3200 кандидатстващи стартъпа от цял свят, представиха своите проекти с цел да спечелят инвестиция от 6 млн. долара, Ристо Сииласмаа бе категоричен, че няма да вложи парите си в никоя идея. Причината – не е сигурен, че те ще успеят да му възвърнат 50% от инвестицията.

Другите членове на журито се изказаха по-благосклонно. Един от тях, например, Тим Драпер – основател на Draper Venture Network посочи своите фаворити сред петте стартъпа, успешно преминали през петте селекционни кръга. Това бяха швейцарският Alver и датският EcoTree.

Стартъпът Alver предлага алтернативен протеин, извлечен от микроорганизми, по-точно от водораслите хлорела. Той е уникален по вкус и цвят и лесно може да се включи в храните, които ядем всеки ден.

EcoTree предлага висококачествено решение за намаляване на въглеродните емисии, което се отплаща с времето, увеличавайки биоразнообразието и устойчивото горско стопанство. Идеята е следната – вас, като клиент, ви насърчават да купувате широколистни дървета от магазина на EcoTree.

Тези дървета се засаждат с цел да допринесат за устойчивото екологично бъдеще. Добър вариант е да се подаряват на деца, за да може през годините те да стават свидетели на дългия живот на посадената фиданка. Накрая от EcoTree отсичат дървото за дървесина, като плащат на собственика дивиденти, имайки предвид, че всяка година цената на дървесината се покачва със средно 2 процента.

Екипът на EcoTree.

Следващите три стартъпа, които получиха добра оценка от журито (в него останалите членове бяха Саша Галицки от Almaz Capital, Гилад Новик от Gilnovation, Кристина Корнер от Cointelegraph и разбира се – д-р Пламен Русев, основателят на Webit.Foundation) само с няколко пункта разлика в резултата, бяха шведският CAKE, германският WechselGott и 360 VUZ от Обединените арабски емирства.

CAKE създават електрически велосипеди – високопроизводителни и насърчаващи намаляването на въглеродните емисии до нула.

WechselGott са разработили платформа, която позволява автоматичното събиране на застрахователни договори и обработката им от различни API-та.  Така се предлага обслужване на клиентите на едно гише – те получават, както консултация от класически застрахователен агент, така и опростена обработка на документите чрез приложението на финтеха с цел намаляване на ръчното попълване на документите.

360 VUZ е пионерско социално приложение, което „телепортира“ клиентите си, премахвайки ограниченията – време, пътуване и достъп. Реално стартъпът предлага на клиентите си хиперреалистично пренасяне в нова реалност – с така нареченото 360° потапящо видеопреживяване, което може да е свързано със спортно събитие, концерт, проява на известна личност. Компанията е основана през 2017 г. и в Саудитска Арабия е номер едно в категорията „Приложения за забавления“ в App Store и Google Play.

От журито бяха по-склонни да определят този стартъп като медийна организация, предлагаща съдържание, а не толкова като стартъп с положителен ефект върху средата. В крайна сметка всички стартъпи получиха чек в размер на минимум 500 000 долара. Те получиха и пожеланието на д-р Пламен Русев да опровергаят скептицизма на финландския му приятел Ристо Сииласмаа и да оправдаят свободата и доверието – водещи принципи на инвеститорите, предпочели именно тях сред над 3200 конкуренти.

Днес, 29 юни, Webit продължава виртуално с още три дни богата международна програмата с топ лектори и теми от различни сфери, сред които иновации, технологии, „умни финанси“, здравеопазване, транспорт, инвестиции, търговия, маркетинг, производство, умни градове, мобилност, крипто валути.