В Бараково се радват на сбъдната мечта – вече имат храм

Когато се движите с кола или по главния път Е-79, или по автомагистрала „Струма“, край кюстендилското село Бараково ще видите параклис с кремаво жълти стени и червени керемиди.

Това е храмът, наречен на Св. Теодор Тирон и на светите Трима Светители – Св. Василий Велики, Св. Григорий Богослов и Св. Йоан Златоуст.

Той ще носи името на Свети Теодор Тирон, както някога се е казвал старият храм край Бараково, а по желание на дарителите ще бъде посвете и на тримата светци Светители.

Според местния свещеник отец Светослав Кючуков това е много хубава идея, защото така край параклиса ще се празнуват два празника, а и колкото повече са светците, толкова по-бързо молитвите им ще бъдат чути.

Основните дарители са семейство – Галина и Иван Доколякови, които осигуряват средства за 22-тонния храм. Те цял живот си мечтали да направят параклис, защото вярата винаги им помагала и ги крепяла. Освен това те смятат, че всеки християнин, който има възможност, е добре да съгради чешма или да издигне параклис, за да го запомнят с нещо бъдещите поколения.

В издигането на параклиса участват и други хора – местни от Бараково, уточнява Жулиета Лазова.

Те са дарили имота си и с доброволен труд са излели основите на храма, а днес, на 28 юни 2022 г., със специализирана техника параклисът бе транспортиран от Солун и монтиран. За конструкцията, транспорта и монтажа дарения са направили семейство Доколякови. Те носеха и кръста, който да се постави на храма.

Предстои жителите на селцето да облагородят пространството около параклиса. Отново с помощта на дарители църковното настоятелство и местните планират да изградят навес, пейки и чешми, така че повече хора да се отбиват от пътя и да влизат да се помолят в параклиса.