Каналът Йота – частичка от шведския рай

Родината на Пипи Дългото чорапче и Нилс Холгерсон не спира да удивява мнозина с безкрайната си и вълшебна природа. Освен очарователните градове и стотиците езера, Йотският канал е другата популярна забележителност на Кралство Швеция. Ето какво трябва да знаете за нея:

 

Йотският канал (Göta kanal) е изкуствено прекопан през XIX в. и свързва езерото Венерн в Източна Швеция с езерото Ветерн в Западна Швеция. Дълъг е цели 190 км и също така свързва и градовете Хьоторп и Мем.

Карта на канала.

Преди в Кралство Швеция да се появяват автомагистралите и железопътните пътища, построяването на канала било от наистина жизненоважно значение за развитието на транспорта и търговията в държавата. Затова не е чудно, че близо 58 хил. войници били включени в бригадата за прокопаването му. Йотският канал бил изцяло завършен през 1832 година.

Днес каналът е сред най-известните и желани туристически дестинации на Швеция, бидейки посещаван от 3 млн. души годишно. Мнозина предпочитат да си наемат лодка и да прекосят цялото разстояние от точка А до точка Б, заради романтичната атмосфера, която той предлага.

Впрочем, не е нужно да наемате специална лодка, за да прекосите Йотския канал. Освен че човек може съвсем спокойно да пусне свой собствен плавателен съд в него, разстоянието от 190 км може да бъде взето или чрез велосипеди, или пешком (подобно на Пътя към Сантяго в Северна Испания). Наред с това по протежението на канала са изградени сума ти ресторанти, кръчми, страноприемници и хотели, които могат да настанят и приютят дори и най-големите авантюристи.

Сцена от Göta Kanal eller Vem drog ur proppen

Апропо, много известен шведски филм, заснет на Йотския канал, е комедията от 1981-а Göta Kanal eller Vem drog ur proppen? („Йотският канал или кой дръпна щепсела?“). Оттук можете да видите и трейлъра към филма – https://www.youtube.com/watch?v=3LrW_SEdNRk .