„Златната игла 2021“ наближава – подгответе се

Наближава кулминационното събитие в българския моден дизайн – Годишните награди „Златна игла“ на Академията за мода.

 

 

 

Те ще се връчат в края на октомври, на специална церемония в хотел „Рамада София“. Тогава с високия приз ще бъдат отличени утвърдени творци в категориите: „Дизайнер на годината”, „Модна къща на годината”, „Моден фотограф”, „Моден грим” и „Най-добър млад дизайнер”.

Бляскавото събитие ще се проведе при най-стриктно спазване на ограничителните мерки във връзка с COVID-19.

Преди официалната церемония по награждаването ще може да се насладите на красив гала ревю-спектакъл, организиран вече повече от четвърт век от Академията за мода, която така стимулира най-добрите български модни творци и дава сцена за изява на талантливите дизайнери и утвърдени модни къщи.

Рокля Harper от колекция Sparkle на дизайнерката София Борисова в колаборация с младата дизайнерка Доротея Борисова. Фотограф Костадин Кръстев – Коко.

В ревю-спектакъла ще участват и някои от носителите на приза от изминалите години, които ще покажат своите най-нови колекции.

„Подиумът на Златната игла често се превръща в трамплин за нови успехи на модните творци и предприемачи както на нашата, така и на международната модна сцена. Надявам се, че и през 2021 г. тази великолепна традиция ще бъде спазена!“ – обяви проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода.

Предложение на Милена Петрова – дизайнер на модния бранд Wolf Walley.
Снимката е от личния архив на Милена Петрова.

Гала вечерта ще бъде открита от трикратната носителка на „Златна игла“ София Борисова. Тя ще представи избрани творения от последната си колекция Sparkle, в колаборация с младата дизайнерка Доротея Борисова. Колекция “By M” на бранда Wolf Walley е вдъхновена от бизнесдамата Маринела Арабаджиева, за която дизайнерката Милена Петрова признава, че за нея тя е „неизчерпаем източник на вдъхновение и стремеж за усъвършенстване“.

Предложение на модния бранд La Cara Mi EXCLUSIVE by Mila Zaharieva. Фотография Дилян Марков.

За първи път в ревю-спектакъла на Академията за мода ще участва бизнесдамата и собственик на моден бранд – Мила Захариева. Тя ще представи облекла от колекцията на La Cara Mi EXCLUSIVE by Mila Zaharieva, които включват висококачествени произведения, създадени в дизайнерски десени, решени в комфортен и елегантен стил.

Десислава и Никола Карадамянови – дизайнери на модна къща „Бандерол“, ще покажат най-новата си колекция MIRACLES, вдъхновена от силата на човешкото въображение.

Предложения на модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава и Никола Карадамянови.
Фотография: Delyan Black.

Носителката на „Златна игла“ за „Модна иновация“ Аксел Харди ще представи избрани предложения от колекция VAMP, насочена към жените, които имат изразена индивидуалност.

Предложение на Аксел Харди – дизайнер на модния бранд Axel Hardy. Фотограф Дилян Марков.

Финалната кулминация на ревю-спектакъла е отредена на дизайнерката на модния бранд „Рошавата гарга“ и трикратен носител на престижната „Златна игла“ – Албена Александрова. Нейната колекция „Пътуване във времето“ е съвкупност от метафори и размисли, носталгия и сантименталност, бунтарство и смиреност.

Предложение от колекция „Пътуване във времето“ с дизайнер Албена Александрова. Фотографията е от личния архив на Албена Александрова.

Лице на „Златна игла 2021“ е българският топмодел Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017, която неотдавна стана майка за втори път. Водеща на грандиозното събитие за поредна година ще бъде Гери Дончева.

Гери Дончева – водеща на „Златна игла 2021“. Фотографията е на Костадин Кръстев – Коко.

Постановката на ревю-спектакъла на Годишните награди на Академията за мода е на Боян Караиванов. По традиция статуетката „Златна игла“ е изработена от българския бижутер Анжело Красини.