„Записите на Капоти“ – документален филм по експлозивен роман

Труман Капоти купонясва с висшето общество на Америка, но ги изпълва с възмущение, когато разкрива тайните им. Ебс Бърноу разказва за новия си филм  „Сбъднати молитви“, посветен на „умния, пикантен“ роман, който Капоти никога не завърши. Нека разкрием малко от това, за което става дума в него.

 

Когато Труман Капоти напусна този свят през 1984 г., той остави една незавършена книга, която пише почти две десетилетия и за която говори почти толкова дълго. „ Сбъднати молитви“ разказва историята на начинаещ писател, прескачащ от легло на легло във висшето общество. Очакваше се тя да бъде най-шокиращата творба на Капоти. Той я сравняваше със смъртоносно оръжие.

Лайза Минели и Труман Капоти.

„Имаш дръжката, спусъка, цевта и най-накрая – куршума“, казва той в интервю за списание People. „И когато куршумът е изстрелян, излиза с такава скорост и сила, каквато никога не си виждал – бум!“. След години фукни за книгата, трябваше само да я довърши.  Но не би.

Договорът е подписан през 1966 г., но публикуваните девет години по-късно ранни глави в списанието Esquire се оказват много под нивото на утвърдените му успехи като „Закуска в Тифани“ и документалният му роман „Хладнокръвно“. Пострадва и обществената му репутация. Когато заможните жени от висшето общество, с които се среща от години – между тях Слив Кийт, Бейб Пейли и Глория Вандербилт, наричани от него „лебеди“, – виждат колко лесно разкрива най-личните им тайни, те приключват приятелството си с него.

Капоти не е ухапал ръката, която го храни, той я е оглозгал до китката.

Скандалът около „Сбъднати молитви“ е главна тема в новия документален филм „Записите на Капоти“, включващ стари телевизионни участия на автора,  интервюта с негови доверени лица и почитатели, между които Джей МакИнъри и Колм Тойбин. Най-интересни обаче са непубликуваните досега аудио интервюта на приятели и съвременници на Капоти, направени от журналиста Джорд Плимтън за книгата му от 1997 г. „Труман Капоти: приятели, врагове, познати и недоброжелатели си припомнят бурната му кариера“.

Анди Уорхол и Труман Капоти.

Чуваме как актрисата Лорън Бакал говори за контраста между „гласа на малкото момче“ Капоти и „дълбокия мъжки смях“. Писателят Норман Мейлър се възхищава на литературния му талант: „Той написа най-добрите изречения от всички в нашето поколение. Той имаше специален живот и щеше да го изживее по специален начин.“ Журналистката Сали Куин си спомня дарбата му да разказва клюки. „Той ще изплюе всичко и ти ще го изядеш. Беше страшен клюкар, но беше и умен“ – казва тя.

Но това се оказва недостатъчно, за да го спаси след публикуването на откъси от „Сбъднати молитви“. Ебс Бърноу, режисьорът на „Записите на Капоти“, винаги е имал слабост към лошо написани и недовършени книги.

„Закуска в Тифани“.

„За мен тя е умна и пикантна, като списанията Vanity Fair и People“ – казва за „Сбъднати молитви” 40-годишният Бърноу, който за първи път се захваща да режисира, а досега е бил заместник-секретар по социалните въпроси в Белия дом и съветник на Мишел Обама.

Бърноу признава, че „Сбъднати молитви“ не са най-силната работа на Капоти. „Част от причината може да е алкохолизмът му и неговата пристрастеност към хапчетата. Но пишейки за хора, които познава, преувеличавайки на места истината, той прави това, което винаги е правил. Когато е на 9 или 10 години Капоти участва в конкурс за есе на местен вестник. То е озаглавено „Мис много-съм-заета“ и е посветено на жена, която седи на верандата си. Дамата не е случайна – оказва се майката на Харпър Ли. Заради това есе Капоти си навлича големи неприятности, но печели и награда.“

„Хладнокръвно“.

Бърноу предполага, че ако беше довършил книгата, Капоти щеше да избегне огромните критики. „Не забравяйте, че Холи Гоулайтли от „Закуска в Тифани“ е проститутка и въпреки това много жени твърдяха, че са вдъхновени от нея“. Но не е така със „Сбъднати молитви“. „Ние съчувстваме на Холи и на убийците в „Хладнокръвно“, но не изпитваме нищо към героите в „Сбъднати молитви“. Само усещаме, че всеки е лош.“

Заканата на Капоти, че това ще е най-добрата му книга, сигурно го е държала под напрежение. Оставяйки я недовършена, той може би е искал да се предпази от пълен провал. Но дали е възнамерявал да я довърши? Според Бърноу той е успял да напише финала й, но отхвърля слуховете, споменати във филма, че целият ръкопис е заключен в някакъв сейф, някъде.

„Моята теория е, че една вечер така се е напил, че нещо е станало с останалата част. Лесно мога да си го представя – след публикацията на откъсите и след като телефонът е спрял да звъни, просто се събужда след дива вечер и вижда останалите части в камината. Това е резултатът от непреодолимата пристрастеност“.

„Сбъднати молитви“.

Бърноу за първи път чете Капоти, когато е на 12 години. Прочита цялата му библиография, макар и да не е толкова дълга. В документалния филм за него и за „Сбъднати молитви“ той проследява хронологично живота на Труман, като не се притеснява да покаже и недотам лицеприятните епизоди от живота му – в гей клубовете и дискотеките. Вече и вие може да гледате филма на altitude.film.