Предложенията за уикенда – женски театрални образи на килограм

На 30 януари 1856 г. – в Свищов е създадено първото българско читалище. За това в събота имаме поводи да поздравим всички читалищни дейци и най-вече свищовлии. Крайдунавският град, освен че е известен с дарителите си, е прочут и с още сто неща, в които е пръв. Сред тях е и първата пиеса, написана за жени. Тя се казва „Добродетел и злоба” и неин автор е Димитър Шишманов. Това се случва преди  150 години – през 1871 година. По този повод, а и имайки предвид, че от 1 февруари вече ще могат да се посещават киносалоните, а и ще е възможно провеждането на танцови и музикални групови занятия, нека обърнем поглед – като за последно – към театралните спектакли със силни женски образи.

 


1. „Колекционерката“ в Театър 199

Сцена от „Колекционерката“.

На 30-ти януари, събота, от 19.30 часа в Театър 199 може да гледате „Колекционерката“. Автор е Радослав Чичев, сценограф е японката Рин Ямамура, а режисьор е Катя Петрова. Музиката е на Христо Йоцов, а главната роля се изпълнява от Мая Бежанска. Нейната героиня се е отдала на инстинкта си да колекционира – така, както е присъщо на всеки човек, но случаят е по-специален. Особеното при нея е, че колекционерската й страст така я е запленила, че има риск да загуби свободата си и да се окаже нейна пленница.

 

2. „Жена ми се казва Борис“ в Театър „Сълза и смях“

Сцена от „Жена ми се казва Борис“.

Отново в събота – на 30 януари, от 19.00 часа, в Театър „Сълза и смях“ – ще имате възможност да гледате комедията „Жена ми се казва Борис“ на родения в Париж Рафи Шарт. Режисьор е Владлен Александров. Сред плеядата от звезди на сцената ще видите Станимир Гъмов, Румен Угрински, Стефан Рядков, Ернестина Шинова, Диана Любенова. Сюжетът е типично френски – любовница решава да разкрие истината на съпругата на мъжа, с когото поддържа интимни отношения вече две години. Объркването е тотално, а пред зрителя един и същи герой преминава през различни състояния – ту е рогоносец, ту е щастлив съпруг, ту не знае каква е сексуалната му ориентация.

 

3. „Приключенията на И.К.“ в Театрална работилница „Сфумато“

Ако не ви примамват нито „Колекционерката“, нито „Жена ми се казва Борис“, заложете на „Приключенията на И. К.“ – в събота, от 19.00 часа в Театрална работилница „Сфумато“. Драматург е поетът Стефан Иванов, който е втъкал в образа на главната героиня Иванка Курвоазие всички женски качества, които определено не харесва: жената е чародейка с фалшива диплома за готвачка, има подобен сертификат и за рейки. Не е успяла да завърши курс по фризьорство, но за сметка на това претендира, че е поетеса, революционерка и дори виртуален естествоизпитател.  В ролите ще видите Василена Винченцо, Васил Дуев, Весела Бабинова, Биляна Георгиева…

 

4. „Моята скъпа лейди“ в Народния театър

Сцена от „Моята скъпа лейди“.

„Моята скъпа лейди“ ще ви заплени в неделя (31 януари), в Народния театър. Тя е писана от хитовия драматург Израел Хоровиц. Режисьор е Стилиян Петров, сценографията е дело на Венелин Шурелов, музиката на Мишо Шишков-син, а в ролите ще видите Емануела Шкодрева, Мария Стефанова и Михаил Билалов. Действието се развива в Париж, където се случват неочаквани неща – американец пристига с идеята да си получи наследството, но се оказва, че го очакват куп съдбоносни изненади – все любовни.

 

5. „Принцесата на цирка“ в Музикалния театър „Стефан Македонски“

Сцена от „Принцесата на цирка“

За финал не пропускайте класическата оперета, съчетана с цирково изкуство на Имре Калман, с която Музикалният театър открива новия си сезон. Датата е 31 януари – неделя, а часът – 17.00 часа. Режисьор е Юлия Маринова, диригенти са Огнян Митонов и Дориан Молхов, а сценографията е дело на Пеньо Пирозов. Очаквайте въздушна акробатика и много атракциони към музиката. Оперетата е подбрана като за пандемията – на сцената зрителите ще видят „маскиран“ и мистериозен цирков артист. Специално за въпросния Мистър Хикс (в чийто образ се превъплъщават Пеньо Пирозов, Богомил Спиров и Владимир Грудков) е създадена илюзия, уникална за България.

 

За това не се колебайте – гледайте оперетата и се заредете с ударна доза експериментаторски талант за новата седмица.