„Парите сега са неуместни”: собственикът на 18 сгради в Бруклин временно отмени плащането на наеми

Заради благородния си жест собственикът на жилищата загуби стотици хиляди долари и беше принуден сам да плати комуналните сметки на наемателите си. Но той казва, че го е грижа само за едно: хората да са здрави и да имат храна.

 

Две трети от всички жители на Ню Йорк живеят в жилища под наем. Последният месец обърна живота на много от тях с главата надолу. Според предварителните оценки над 40% от наемателите няма могат да си платят сметките за април.

Много от хората вече били готови да са обърнат към своите наемодатели с молба да удължат срока за плащане. Но неочаквано на стените край входовете на някои сгради в Бруклин се появи обява със следното съдържание: „Предвид пандемията, моля, обърнете внимание: отменям плащането на наемите за април. Останете в безопасност. Помагайте на съседите си и си мийте ръцете”.

Решението е взето от Марио Салерно, който го е разпространил във всички 18 жилищни сгради, на които е собственик. По думите му той е отменил плащанията, защото много от неговите наематели загубили работата си.  „Някои загубиха дори кариерата си, – казва Салерно. – Всички започнаха да се паникьосват. А аз не искам точно сега някой да живее в стрес или да се разболее от ужасния вирус. Единственото, за което съм загрижен е хората да са здрави. Загрижен съм всеки един от тях да има храна на масата”.

Вече няколко десетилетия Марио Салерно е известен в Бруклин като човек, който мисли в големи мащаби и има широка душа. Всеки ден той управлява автомобилен салон и бензиностанцията, построена от баща още през 1959-а. През 80-те години на ХХ в. той започва да изкупува терени, за да съхранява на тях повредените автомобили, подлежащи на ремонт  В края на 90-те години Салерно построява върху тези участъци жилищни сгради.

Сега в тях живеят над 200 души. Благородният жест ще причини на Салерно загубата на стотици хиляди долари. Освен това ще се наложи той да плати от джоба си сметките за вода, канализация и електричество. Но финансовите загуби него тревожат, защото по думите му, човешкият живот няма цена. „Парите сега са неуместни, казва Марио Салерно. – При мене идваха наематели, най-вече млади хора, а родителите им ми звъняха по телефона и благодаряха за това, че съм станал нещо като втори баща на техните деца. Това ме трогна изключително много”.