„Маша и Мечокът“ стана най-популярното детско в света

Кой би повярвал, че излязлата през 2009-а руска анимация не само ще покори целия свят, но и ще задмине и знаковите рисувани филми на американските аниматори. Ето за какво иде реч:

 

Преди броени дни стана ясно, според проучването на американската компания за научни данни Parrot Analytics, че анимационните серии „Маша и Мечокът“ („Маша и Медведь“) на руското студио Animaccord са заели първо място в класацията за най-популярно детско филмче в света. И не само това – анимацията, базирана на едноименната руска народна приказка, – безпроблемно задмина и британската „Прасенцето Пепа“, и американските „Пес патрул“ и „Улица Сезам“.

От Parrot Analytics обявиха, че рейтингът им се основава на мониторинг, при който са проследили над 10 хил. предавания за малчугани. Един от критериите е активното търсене на въпросните заглавия през последните два месеца както в Google, така и в някои платформи за видеосподеляне като YouTube, HBO Max и Netflix.

Да припомним, че първият епизод на руската анимация излиза на 18-ти януари 2009 година. До този момент е преведено на повече от 42 езика и е излъчвано на територията на почти всички континенти. През април миналата година успя да влезе в списъка с петте най-обичани филмови заглавия от развлекателната индустрия.