„Лудият“ Земелвайс и ръцете на джентълмените

Световната здравна организация обяви колко важно е миенето на ръцете за намаляване риска от заразяване с коронавирус. Десетки известни личности се включиха в инициативата да показват как правилно се мият ръце. И Гугъл пусна картинка как трябва да се прави. Днес тази мярка не учудва никого. Но преди…

На Игнац Филип Земелвайс (1818-1865) – лекар и учен от унгарски произход, живял в Австрийската империя, дължим обстоятелството, че днес дори децата знаят колко важно е да си миеш ръцете. Делото му е увековечено „литературно“ през 1952 г. в есето „Semmelweis от френския писател Луи-Фердинан Селин (1894-1961), известен с циничния си език. В него Селин разказва как Земелвайс 50 години преди Пастьор установил съществуването на микробите и с всички сили се борил за въвеждането на строга хигиена в работата на лекарите. За това обаче той не само бил отхвърлен от колегите си, а дори и завършил живота си в лудница. На Луи-Фердинан Селин си струва да се вярва, тъй като и той бил лекар и не би тръгнал да злослови просто така срещу колегите си, а иначе пишел за удоволствие – истинското му име било Луи-Фердинан Детуш.

Луи-Фердинан Селин.

Земелвайс е роден в днешния  унгарски град Буда. Отива да учи медицина във Виена, специализира акушерство. През 1846 г. започва работа по специалността във Виенската болница. Там му прави впечатление, че в клиниката, където лекари и студенти се грижат за бременните, след раждане умират до 18% от родилките, докато в отделението, където за бъдещите майки се грижат „баби“ – акушерки, смъртността е само 2 процента. И в двата случая причината била следродилната треска – възпалителна инфекция, която може да порази целия организъм.

Лекарят се притеснил от тези числа и започнал да търси причините. Наблюдавал и сравнявал методите, използвани и на двете места и направил различни експерименти. Забелязал, например, че, когато били израждани от лекарите, жените раждали по гръб, а от акушерките – полегнали настрани. Променил положението на тялото, но промяна в смъртността не настъпила. След това решил, че свещеникът, който идва да опява починала родилка, звъни със звънче по пътя си и предизвиква такъв ужас у другите бъдещи майки, че те заболяват от треската и умират. И това променил – накарал свещеника да минава от друго място, от където да не се дочува звънчето, но и това не довело до нужната промяна. Смъртността не намалявала.

Паметник на Земелвайс в Будапеща.

Тогава се случило нещо, донякъде обичайно за времето си. Патологът на болницата починал, след като убол пръста си при аутопсия на жертва от следродилна треска. Земелвайс проучил симптомите при патолога и установил, че те са същите като при болните жени. А това си било откритие, понеже до тогава се мислело, че това е болест само при родилките. Така лекарят допуснал, че причината за заразяването е липсата на хигиена. Дал си сметка, че акушерките се занимавали само с това – да израждат деца, и тяхната традиционна практика била много по-хигиенична. Докато лекарите и студентите отивали при родилките и след часовете по анатомия, и след аутопсиите в моргата. А освен всичко друго започвали израждането без дори да си измият ръцете. И така ставало заразяването.

Земелвайс веднага започнал нов експеримент – лекарите и студентите трябвало преди да пристъпят към работа да си мият ръцете с хлориран варов разтвор. Ситуацията се променила и процентът на починалите от следродилна треска спаднал до 2%, също както при акушерките. А когато и използваните медицински инструменти започнали да се дезинфекцират по този начин – смъртността спаднала до 1 процента.

Независимо от постигнатите резултати, колегите не ги посрещнали с особен ентусиазъм. Началникът на Земелвайс – професор Клайн – от старата медицинска школа обявил, че за инфекциите е „виновна“ вентилационната система. И за това, когато през 1849 г. изтекъл договорът на Земелвайс с болницата, професорът не го подновил, а му предложил по-ниско квалифицирана работа. Колегите на Земелвайс го гледали накриво, обидени от обвиненията му, че ходят мръсни.

Оливър Уендъл Холмс .

По онова време станала популярна историята как дори американският лекар и поет Оливър Уендъл Холмс (1809-1894) казвал, че предпочита първородният му син да се роди в обор, отколкото между мръсните ръце на лекари. А един от израждащите „защитил“ честта на съсловието с думите: „Ние, лекарите, сме джентълмени. А ръцете на джентълмените са винаги чисти!“

Паметник на Земелвайс във Виена.

Накрая, в резултат на неодобрението и постоянната критика от повечето си колеги, Земелвайс получил психично разстройство и през 1865 г. бил затворен в психиатрия. Там и починал след побой от персонала – „утвърден“ метод на работа в тези заведения по онова време.

През 2015 г. по повод 150-годишнината от смъртта на Земелвайс ЮНЕСКО отдаде признание за делото му, като го обяви за Личност на годината.