Високите наеми гонят жителите на Манхатън

Сентръл парк, Емпайър Стейт Билдинг, музей на изкуството „Метрополитън“ са само част от забележителностите, които прeвръщат нюйорския квартал Манхатън не само в известна туристическа дестинация, но и в желано място за живеене. Въпреки това местните жители продължават да го напускат.

Една от главните причини е поскъпването на наемите  в големите нюйорски квартали, което продължава от години и тревожи все повече хора.

Според проучване на американската агенция за недвижими имоти Douglas Elliman, средният наем в Манхатън през юли-август 2019-а, е около 2 700 долара месечно за студио и двустаен апартамент. Според Bloomberg това е най-високата стойност от юни 2008-а насам.

Въз основа на други изследвания, годишният наем в Манхатън се изчислява на 47 060 долара, което е в пъти повече от средната годишна заплата в страната. Дори и в най-евтиния квартал Инууд  сумата не пада под 1 600 долара на месец.
Поскъпването засяга и други квартали на Ню Йорк, например  Бруклин.

Пазарът на продажбите на жилища в Ню Йорк е изправен пред същите трудности като пазарът на наемите. Потенциален купувач със средна годишна заплата от 62 000 долара, трябва да спестява по 3 100 долара  месечно в продължение на 36 години, за да може да си позволи 20-процентно авансово плащане на жилище със средна цена от 558 000 долара.

Богатите също са потърпевши от инфлацията. По данни на сайта www.smartasset.com  в периода 2015-а – 2016-а около 15 хиляди от тях са се изнесли не само от Манхатън, а изобщо от щата Ню Йорк. Анализите показват,  че повечето от тях са до 35-годишна възраст с фиксиран брутен доход от най-малко 100 000 долара. Нюйоркчани биха могли да спестят до 1 млн. долара в щата Флорида, избягвайки високите данъци на Ню Йорк.

Как ли би реагирала на безбожните цени и наеми култовата героиня от „Сексът и градът“ Кари Брадшоу, която също е жител на Манхатън?