Три причини да се откажете завинаги от млякото

От деца слушаме за ползите от млякото за човешкия организъм. Е, в това няма нищо вярно.

1. Най-известната полза от млякото е високото му съдържание на калций, който укрепва организма и най-вече зъбите. Но колкото и да е изненадващо докато консумираме мляко, ние, всъщност губим калций, заради високото съдържание на животински протеин в продукта .

Учените твърдят, че консумацията на мляко има и редица други негативни последици: води до увеличаване на риска от ракови заболявания, може да провокира язва на стомаха,развитието  на остеопороза, и на всичко отгоре в състава му може да присъстват антибиотици, които се дават на кравите, за да не боледуват.

Млякото съдържа и казеин – сложен протеин, който влияе негативно на организма. Честата консумация на мляко може дори да провокира диабет.

2. Седемдесет и пет на сто от населението в света страда от непоносимост към лактозата. До към 4-5-годишна възраст децата изработват ензима лактаза, който насърчава усвояването на млякото.

Но колкото по-възрастен става човек, толкова по-малко го произвежда и дори може да спре да го изработва. Млякото носи само вреди на хората с непоносимост към лактозата причинявайки разстроен стомах, диария и дехидратация.

3. Алергичните реакции към млякото могат да бъдат много сериозни: оток на Квинке, анафилактичен шок, сърбеж, уртикария. Причината за алергичните реакции е високото съдържание на животински протеин в продукта.

Разбира се, всеки сам избира дали да консумира мляко или не. Но преди да посегнете към поредната чаша  помислете за възможните последици.