Съвети за успех от мултимилионерите

Най-известните мултимилионери залагат на няколко основни техники за успех. Хю Бикерстаф, главен инвестиционен директор на групата за рисков капитал Investible, наскоро разкри отговора на въпроса как инвеститор може да се покачи до нивото на мултимилионер. На първо място той посочва, че хората трябва да избягват да се фиксират върху печалбите.

„Когато хората са изправени пред възможността да избират между сигурни доходи и риск, те почти винаги избират доходите“, отбелязва Бикерстаф. По думите му младите хора вместо да спестяват пари за инвестиции, обикновено приемат, че ако планират бъдещи по-високи приходи, ще могат да спестят по-лесно повече пари. „Но реалността е, че не получавате богатство от заплатата си. Трябва да накарате парите да работят за вас. И ако ще изпитвате несигурност в нещо, много по-добре е да го направите по-рано в живота, когато сте по-малко ограничени от разходите за отглеждане на семейство или от въздействието на неочаквана спешна ситуация“, посъветва Бикерстаф. Главният инвестиционен директор споделя, че когато е възможно, трябва да разнообразите портфолиото си с активи, които изграждат богатство във времето – това включва акции, имущество и допълнителни вноски за осигуряване.

От друга страна, съветът на предприемача Ник Бел е преди да бъде постигнат звезден успех, да се развият полезни контакти. „Изграждайте силни мрежи с контакти от най-ранна възраст“, споделя основателят на фирми, сред които е и дигиталната агенция Appscore, чиято нетна стойност е 170 милиона долара. Според него никога не е твърде рано да се търсят ментори. Бел пояснява, че през последните години разраства мрежата си чрез сайта за социални медии LinkedIn и платформата WhatsApp. Групата WhatsApp, която ръководи с други собственици на бизнес на стойност над 50 милиона долара, му дава достъп до незабавни съвети.

„Когато се съмнявам за някакво действие, снимам въпроса си и го изпращам към групата и в рамките на пет минути отговорите започват да текат“, каза Бел. Друг от съветите му е да бъдете амбициозни: „Мислете и действайте мащабно. Трябва да вярвате в себе си и да покажете на другите на какво сте способни – това не означава да се държите арогантно или да сте груби с хората, но означава да покажете увереност и смирение“.

Междувременно, пазете се от инвестиции, обещаващи бързо забогатяване, тъй като те не водят до никъде в повечето ситуации. „По-добре е да си купите билет за лотарията или да дарите инвестицията си за благотворителност – богатството се изгражда с дългосрочните бизнес игри“, казва Бел. Основният съвет на предприемача е хората никога да не се отнасят твърде сериозно и да се наслаждават на процеса на изграждане на богатство без злорадство. „Няма нищо по-неприятно от това да се срещнете с някой, който се е справил добре финансово и постоянно ви напомня за това – това е най-бързият начин да загубите семейството, приятелите и връзките си“, подчертава предприемачът.