Porsche Panamera GTS – впечатляваща комбинация от мощност и лукс

„Хубавите неща стават бавно“, тази поговорка важи с особена сила за новите GTS разработки на Porsche Panamera. Новите, защото трите инициала се лепят и на спортното комби Sport Turismo, с които моделите на актуалната Panamera стават около 20.

Porsche GTS е най-доброто изпълнение от всички. Защо? Ами, защото не е базовото. Често Porsche надгражда S-ките си до GTS, като колите с тези букви идват комплектовани и с доста серийни екстри, които се доплащат при останалите модификации.

Такъв е случаят и с Panamera GTS. Автомобилът ползва обновена версия на 4-литрвия битурбо V8, който тук генерира 460 к.с. и 620 Нм, като изпускателната система дори е снабдена с филтър за твърди частици. С него Panamera GTS ускорява от 0-100 км/ч за 4.1 сек, а 0-200 прави за 15.4. Комбито Sport Turismo e също толкова бързо до сто, а максималните скорости на двете версии са съответно 292 км/ч и 289 километра в час.

Излизайки от завода колите серийно  идват с въздушно окачване, което е с 10 мм по-ниско от стандартното, спирачките са по-големи (390-милиметрови дискове отпред и 365 отзад). Sport Design пакетът е с черни елементи по екстериора и алкантара вътре, а хедъп дисплеят (за пръв път в Panamera) се доплаща.

Колкото до цените в Германия GTS започва от 138 493 евро, а комбито е с 2 856 евро по-скъпо. Panamera GTS  със сигурност остава сред първите места за спортен и същевременно семеен автомобил, като при нужда може да бъде достатъчно бърз и агресивен.