Супер лимитираното Pagani Zonda HP Barchetta ще струва 15 млн. долара

Ще бъдат произведени само три такива автомобила, като един от тях вече е запазен за собственика на компанията.

Още през 2013-а брандът Pagani съобщи, че спира производството на суперавтомобила Zonda, за да направят място за новия си модел Huayra. Реалността обаче се оказа малко по-различна, защото четири години по-късно все още има специални серии на Zonda, които продължават да се продават. А сега се появи инова, която се казва HP Barchetta.

Бутиковата италианска компания потвърди, че HP Barchetta е автомобил, създаден от нулата, въпреки че носи добре познатото ни име и има известния външен вид на Zonda. За разлика от представените наскоро силно модифицирани версии на класическата Zonda – Fantasma Evo и Riviera, Zonda HP Barchetta е изцяло нов автомобил.

Новата версия ще бъде представена с едва три бройки, като една от тях ще бъде запазена за частната колекция на основателя и собственика на компанията Орасио Пагани. Всяка от супер екзотичните машини ще се задвижва от 7.3-литров атмосферен V12 двигател Mercedes-AMG, комбиниран с 6-скоростна механична трансмисия. До момента официалните динамични характеристики на автомобила са неизвестни, но в някои модификации този мотор произвежда 760 к.с., така че можем смело да заявим, че Zonda HP Barchetta със сигурност няма да е бавна.

Въпреки че прави 6.0-литровия туин-турбо V12 двигател, който задвижва Pagani Huayra, германската компания AMG отдавна не се занимава с производството на атмосферни V12 двигатели. В тази връзка от централата на Pagani твърдят, че двигателят на Zonda HP Barchetta е част от стара серия, създадена преди години специално за модела.

Zonda HP Barchetta е базирана около централна монокок структура, изградена от патентования от компанията материал Carbo-Triax HP52, който най-просто казано представлява карбоново-титаниева сплав. Предната и задната подрамки пък са направени от стомана. Окачването е с по два носача на колело, а амортисьорите са от добре известната британска компания Ohlins и се регулират ръчно на височина и твърдост. Спирачките са доставени от Brembo, а гумите са спецификация на Pirelli P Zero, предвидена ексклузивно за този модел. Целият автомобил тежи под 1270 килограма.