Виена – първият европейски град с изцяло автоматизиран ресторант

Храненето навън през XXI век вече няма да бъде същото. Не и след като преди броени дни в австрийската столица отвори врати един от най-първите автоматизирани ресторанти в Европа. Ето за какво иде реч:

 

Преди повече от 70 години, в Съединените щати се появяват първите заведения за хранене, които предлагат революционно за времето си обслужване.

Фотография на автоматизиран ресторант от средата на миналия век в Ню Йорк.

Това са така наречените автоматизирани ресторанти, които първоначално „никнат като гъби“ на няколко места в Ню Йорк, а нюйоркчани бързо свикват с тях. Човек просто влиза, избира си някое вкусно блюдо от витрината на голямата вендинг машина, вкарва нужната сума в автомата и взима желаната поръчка. Само че сега това преживяване е напълно възможно и достъпно и в Европа.

Така са изглеждали първите автоматизирани ресторанти в Ню Йорк.

На „Таборщрасе“ № 15 във Виена ресторантът Foodie Fridge, работещ 24/7, вече посреща първите си клиенти. Но не си мислете, че става дума за „бърза храна“….

Ресторантът се намира на „Таборщрасе“ № 15.

Висококачествените ястия са направени от изцяло биологични продукти на местни и утвърдени производители. А част от използваните рецепти идват предимно от тайландската, испанската, италианската и австрийската кухня. Любопитно е да се спомене, че те са използвани и от някои от най-изтънчените ресторанти в столицата.

Интериорът на заведението.

Веднъж приготвено, всяко ястие се охлажда, поставя се в екоопаковка и накрая се съхранява в охладените витрини на вендинг машината. Така то успява да запази вкуса си до три-четири дни след опаковането му. Наред с това Foodie Fridge разполага и с автомати за закуски, сладкиши и напитки (всичките био). Пълната гама на ресторанта включва около 300 продукта, включително и сезонни оферти. Цените варират между 7-10 евро на блюдо.

Александър Билаш (вляво) с колегата си Томас Клихе.

Съсобственикът и изпълнителен директор на компанията Александър Билаш допълва, че не само вече правят доставки и по домовете, но и за да не се губи общуването между хората, ресторантът редовно ще провежда дегустации на храни, като обмяната на различни идеи и опити между присъстващите ще бъде наистина интересно и вълнуващо изживяване.