Изпълнената мисия на Сусана Бака

„Мисията ми е изпълнена“ – казва певицата Сусана Бака, възкресила афро-перуанската музика.

 

В своята 50-годишна кариера Бака може да се похвали с няколко паралелни живота. Тя е една от най-известните перуански певици и символ на афро-перуанската музика, в същото време е и етномузиколог, който управлява културен център в родната си държава Перу, а освен това е и министър на културата през 2011 година.

Сусана Бака, която е на 77 години, отбелязва творческия си юбилея си, издавайки 16-ия си албум.

„Не беше лесно да постигна това, което имам днес“, разказва Бака и добавя: „Родителите ми свиреха през цялото време, когато бях дете – най-ранните ми спомени са как баща ми пее, а майка ми танцува. Но когато обявих, че искам да бъда певица, майка ми беше ужасена. Бяхме много бедни и всички музиканти, за които беше чувала, бяха починали от туберкулоза. Животът на тези хора беше наистина екстремен.“

Сусана Бака.

В новия ѝ албум 10-е песни са „предчувствие за трудните времена, които днес преживяваме“. Тя се надява, че всеки, който го чуе, ще се замисли какво е неговото място в света и как да не му вреди. После добавя с дрезгав смях: „На моите години вече не се вълнувам от това как да угодя на другите и да им се харесам“.

Като млада обаче Бака иска да зарадва майка си. Учи за учител, но не спира да пее, като забелязва, че постоянно я пренебрегват. В Перу съществуват антиафрикански настроения още от XVI век. Те са се пренесли и в популярни телевизионни сериали. „Перуанците са имали трудни отношения с афроамериканците и заради това нашата музика често се е пренебрегвала и е рискувала да бъде забравена. Но аз чувствах, че трябва да помогна да я поддържам жива“ – признава Бака.

Изглед към Лима – столицата на Перу.

Тя започва работа с популярната перуанска певица Чабука Гранда през 1970 година. Бака внася афро-перуански ритми в песните на Гранда. После, през следващите две десетилетия обикаля цяла Латинска Америка, изпълнявайки традиционната афро-перуанска музика, както и народни песни, които открива и проучва заедно със съпруга си Рикардо Перейра.

Едва в средата на 90-е години Бака достига световната сцена. Съвсем случайно испански учител по музика въвежда учениците си в нейната музика. Така през 1995 г. тя записва диска „Афро-перуанска класика: Душата на черно Перу“, а след повече от 15 години записва Afrodiaspora.

През изминалата пандемична година, в която тя е принудена да спре турне из Перу, и да остане в дома си, тя започва да пише мемоари.

„Беше много интересно да си спомня всичко, което съм направила, и дори да си спомня грешките. За щастие през последните 30 години до мен е съпругът ми Рикардо, който ми припомня всички важни епизоди“ – с усмивка споделя Бака.

Тя си спомня как била критикувана като министър на културата в периода от юли до декември 2011 г., заради това, че не била отменила музикантските си ангажименти. Певицата отчита, че и в работата си на министър е вложила цялата си емоция и енергия, която влага и на сцената, но по никакъв начин не е можела да се откаже от музиката.

На въпрос дали отново би влязла в политиката, Бака отговаря с усмивка: „Зависи кой пита. Ако е Хосе Мухика [бившият президент на Уругвай], ще отговоря с „да“, защото той напусна властта с нулева корупция.

Хосе Мухика.

Тя споделя, че в сферата на политиката има още много какво да се направи за културата, докато по отношение на музикалното си наследство тя се чувства спокойна. Афро-перуанската музика вече се изпълнява и от млади перуанци – отделни изпълнители и групи. „Мисията ми е изпълнена“ – хвали се Бака и продължава: „Аз съм мост между по-старото поколение и новото и виждам, че сега младите хора наистина възприемат афро-перуанската музика и я правят своя собствена – тя претърпява разцвет и аз не се страхувам, че ще изчезне. Тя има дълбоки корени в Перу“.

Що се отнася до музикалната ѝ кариера, след 50 години в музикалната индустрия и с мемоари, които тепърва ще излязат на пазара, Бака продължава да крои планове. Смята да издаде нов албум в памет на покойната си наставничка Чабука Гранда.

Чабука Гранда.

„Вече не съм толкова млада, затова се изморявам, но винаги намирам нови неща, които да ме вълнуват“, казва тя и за миг затваря очи.

„С музиката си ние създаваме свобода, а това е процес с мощна енергия, така че работата продължава“ –  завършва Сусана Бака, оставяйки ни нетърпеливи да чуем 17-ия ѝ албум.