Венеция – градът с входна такса

Ла Серенисима с нов подход за намаляването на туристическите потоци.

 

 

 

Както неотдавна писахме, градските власти на Венеция търсеха начин, чрез който да намалят многобройния годишен поток от туристи. Пренаселването не само води до увеличение на замърсяването и натрупването на допълнително количество боклук, но и до постепенното потъване на града, тъй като италианското населено място вече не може да се справя с непрестанно прииждащите тълпи.

Това, разбира се, се отразява негативно и върху местната фауна. През 2020-а казахме, че по време на първото затваряне на държавата, предизвикано от пандемията от COVID-19, венецианските лагуни и канали се избистриха и изчистиха. Нещо повече – делфините и редките видове риби, които покрай безкрайния туристически наплив и замърсяването на околната среда се бяха отдръпнали, отново станаха постоянна гледка за жителите на един от най-красивите градове в света. Наред с това движенията с гондоли, корабчета. фериботи и яхти също бяха временно преустановени.

И така, венецианските власти най-накрая взеха решението, откога ще влезе в сила новата входна такса за Ла Серенисима – от януари 2023 г. всеки еднодневен турист ще трябва да плати сумата от 10 евро. За гостите на града, които планират да отседнат поне няколко дни във Венеция, резервирайки си стая или апартамент, ще могат да изтеглят сертификат, с който да докажат на властите, че не трябва да плащат. По този начин Венеция ще се превърне в първия град в света, който ще събира входна такса от посетителите.

Впрочем, всички резервации и плащания трябва да бъдат извършени предварително онлайн, в против случай нарушителите ще бъдат глобени с около 300 евро.