Рубин – за родените през юли

Рубинът се смята за камъка на юли, един от най-наситено червените дарове на природата.

 

Той се смята за символ на любовта и страстта. Най-ценните и редки рубини са тъмночервени с лилав нюанс, като този цвят се нарича „гълъбова кръв“.

Този камък-талисман за родените през юли може да се подарява и за 15-ата и за 40-атата годишнина от сватбата. За да изберете рубин за себе си или като подарък за любим човек, е добре да имате някаква представа за този камък.

В древна Индия рубинът е наричан „кралят на скъпоценните камъни“ заради своята красота, рядкост и твърдост, отстъпваща само на диаманта. Дълго време рубинът се свързва с жизненото значение на кръвта, поради което в Индия той е символ на силата и младежката енергия.

Някога, когато хората са дарявали скъпоценни камъни, вярвайки в тяхната специална сила, в някои култури са били убедени, че рубинът може да предсказва опасност, да лекува възпаления и болести и да успокоява гнева.

В Бирма воините вярвали, че рубинът ги прави непобедими в битка. А в Европа през Средновековието се смятало, че рубините даряват здраве, мъдрост, богатство и успех в любовта.

Един от най-търсените рубини – яркочервените – се добиват в Индия повече от пет века. От края на XX-и век Виетнам се превърна в друго важно находище: там се добиват рубини от червено до лилавочервено. Мините в Мозамбик в Африка също са богати на този юлски камък.

От края на 1900 г. основният източник на рубини на пазара са находищата по границата между Тайланд и Камбоджа. Други важни производители на рубини са Афганистан, Таджикистан, Пакистан, Шри Ланка, Кения, Танзания и Мадагаскар.

Преди да купите рубин, трябва да разберете дали камъкът е естествен или синтетичен, дали е обработен и по какъв метод.

В повечето случаи рубинът може да се почисти с топла вода, в която сте разтворили малко сапун, и мека четка. Ултразвуковите и парни почистващи препарати обикновено са безопасни за необработените и термично обработените камъни. Декоративните камъни от стъкло или боядисаните трябва да се избърсват само с влажна кърпа.