Венеция е вече с входна такса

Туристите, които имат желание да посетят Венеция – един от най-приказните и вълшебни градове в света, вече ще плащат не само за пътуването си и нощувките, но и за възможността да отседнат в нея. С други думи във Венеция се въвежда входна туристическа такса. Ето какво друго се знае до момента:

 

По информация на британската медия LADbible, италианските власти възнамеряват в най-скоро време да въведат входна такса за историческия център на Ла Серенисима (едно от артистичните названия на Венеция). Статистическите данни сочат, че на ден около 100 хил. посетители се изсипват в центъра ѝ, за да посетят някои от световно известните ѝ забележителности като базиликата “Сан Марко” и моста Риалто.

В това, разбира се, няма нищо лошо. Но трябва да се има предвид, че заради безкрайните тълпи чужденци, градът потъва все повече и повече във Венецианската лагуна. За част от тези проблеми Banker Special вече писа – https://special.bg/vtova-ne-e-bezkraen-karnavalv-zashto-zhitelite-na-venetsiya-sa-umoreni-ot-turistite/ и https://special.bg/kruiznite-korabi-vetche-ne-sa-dobre-doshli-vav-venetsiya/ .

Ла Серенисима в пика на туристическия сезон.

Макар идеята да бе често обсъждана през изминалите две години, през 2022 г. вече всеки турист, който желае да посети Венеция, ще трябва да плати онлайн билет, важащ само за един ден. Цената му (засега) ще бъде от 5 до 10 евро, в зависимост от броя на посетителите, групите и броя на посещаваните туристически обекти.

Целта е да отбием еднодневния туризъм – пристигането в един ден и заминаването още същия. Искаме да намалим стреса и да забавим ритъма на града ни” – обяснява градският съветник Симоне Вентурини.

Симоне Вентурини.

Предстои из целия град да бъдат монтирани входни портали и близо 500 охранителни камери, които да следят влизащите туристи. По този начин властите възнамеряват да не допускат гратисчии. Наред с това местната полиция ще може да проследява туристите и да установява самоличността им в реално време благодарение на мобилните телефони.

Макар и все още да не е посочена конкретната дата, от която новите разпоредби ще влязат в сила, очакванията са това да се случи до няколко седмици.