„Това не е безкраен карнавал“: защо жителите на Венеция са уморени от туристите

С утихването на пандемията COVID-19 туристите постепенно се връщат в Италия – засега само от Европа – и местните жители отново са изправени пред дилемата: как да приемат тълпите туристи, от които зависи бизнесът и икономиката им, без да принасят в жертва екологичната ситуация и собствения си комфорт. Венецианците са разработили препоръки за бъдещите гости, които не само ще им позволят да опазят града си, но и да направят пребиваването на туристите по-смислено.

 

В продължение на три месеца, докато границите между страните от ЕС бяха затворени поради пандемията, италианците можеха да наблюдават градовете си, опразнени от неистовите туристически тълпи – те принадлежаха само на местни жители. Вярно, че не успяха да се насладят на този лукс, защото самите те нямаха възможност да напускат домовете си, заради строгата карантина. Но пандемията приключи и туристите бавно се връщат в Италия.

Каквото и да казват жителите на популярните сред пътешествениците градове, практически цялата им дейност е обвързана с туризма, и през трите месеца със затворени ресторанти, музеи, магазини за сувенири и екскурзионни бюра, икономиката на страна рязко се сви.

Но венецианците, които пострадаха повече от други жители на Италия, вече не са готови да търпят тълпите безчувствени потребители на красотата в родното им място. Те са разработили препоръки за туристите, които ще дойдат при тях това лято, за да предотвратят замърсяването на града, както беше преди карантината. Всяка година  Венеция се посещава от 25 млн. туристи, а до 2025-а тази цифра може да нарасне  до 38 млн. души.

Още преди карантината властите на Венеция обмисляха да въведат квота за гостите, посещаващи града, както и развитието на други индустрии, освен туризма, за да не се претоварват изчерпаните му възможности. Пандемията показа как затварянето на границите може да спре всякаква дейност и да замрази икономиката на града. Така че сега, въоръжени с отрицателния опит, венецианците преразглеждат разпределението на отговорности и диверсифицирането на бизнеса.

Сред препоръките, разработени от венецианците, има съвет да пътешествате по-бавно. Според местните жители еднодневните туристи, които пристигат с ферибот и автобус до бреговете на Венеция, като част от седмичният си галоп през градовете на Италия, инвестират малко в местната икономика. Те не остават да нощуват в старото палацо, не посещават многобройните музеи на Венеция, но минават по същите маршрути, посочени в пътеводителите, игнорирайки интересни места, скрити в уединени ъгълчета, не се обръщат към местни екскурзоводи, но слушат повърхностните истории на хората около тях. Те дори предпочитат китайски сувенири – магнити и чадъри с изображения на Венеция, а не ръчно изработените изделия на местните занаятчии.

В резултат опитът им обеднява, те виждат щампованата Венеция от пътеводителите, а не истинска Италия. Резултатът е неуважителното поведение: къпане в каналите, безкрайни и безсмислени селфита сред забележителностите, ядене на сандвичи на пикник насред мостовете, редовни пътувания с гондолите, които създават вълни и разрушават мазилката на къщите.

Първата стъпка, която трябва да предприемете, преди да посетите Венеция, е да се подготвите, казва туристическият гид Моника Чезарето. Да  проучите в интернет местата, които са интересни за вас, да прочетете за паметниците и музеите, вместо да следвате тълпата. „Венеция е град, който трябва да се разглежда бавно. В него има над  100 църкви и мостове, 40 музея и изложби, които не могат да бъдат посетени за един ден дори да тичате“, каза Чезарето.

„Може да бродите из Венеция дълго време, изучавайки тайните й  кътчета и всички малки магазини на местните занаятчии, които сами по себе си са туристическа атракция и са разпръснати из целия град. Венеция не е само канали и гондоли “, казва  преводачката Даян Вандевил, която заедно с местни жители организира кампанията за устойчив туризъм „Група 25 април“.

Според нея турист, който пристига във Венеция за един ден, задължително ще иска да посети главния площад на града  „Сан Марко“,  където се намира Двореца на дожите. Човек, който е дошъл за пет дни, едва ли ще ходи там всеки ден. Така се образуват километрични опашки и тълпи върху тесните насипи и мостове, които не са предназначени за такъв брой хора. А във Венеция има много други интересни катедрали, за които повечето туристи дори не знаят, че съществуват. Според Вандевил, тези, които пристигат за поне пет дни, е по-вероятно да проникнат в атмосферата на града, да научат повече за местния живот, „да опознаят хората, културата, храната, местата, наследството и околната среда“, а впечатленията им ще бъдат истински и разнообразни.

Друга препоръка е да се отнасяме към Венеция като към град, в който живеят хора, а не като към безкраен карнавал. Местните жители напомнят, че освен туристи, в града има деца, които ходят на училище, и възрастни, които трябва да работят, това не е увеселителен парк, затова трябва да се държите по подходящ начин.

„Те смятат, че улиците са малки алеи, където е чудесно да се снимат, но за нас това са пътища, по които бързаме за работа. – казва Мариана Пурисол, учителка по английски в местно училище. – Не всички хора във Венеция са на почивка, някои живеят тук и може би бързат за работа или да вземат дете от училище. “

Същото важи за вапорето – речните трамваи, които се движат по каналите и островите на Венеция и са единственият транспорт за местните жители, които трябва да се придвижат по работа от една част на града до друга. Туристите пък свикнаха да ги използват, за да проучат Венеция, защото пътуването с речен трамвай е много по-евтино от гондолата.

Ако туристите спазват прости препоръки – да уважават местните жители, да не ходят по улиците по бански, да не бързат да видят всичко за един ден, да инвестират в местната икономика, но не като купуват сувенири, а като посещават по-малко известни обекти, тогава и венецианците ще ги посрещат с повече толерантност и ентусиазъм.

„Венеция и местните хора ви очакват. В тези странни времена разбрахме, че уважението е безценен дар, затова искаме да ви предупредим и предварително да ви помолим да запазите вълшебния ни град в първоначалния му вид, доколкото това е възможно, – обърна се към туристите Роберто Феронато, шеф на историческото кафене Florian, разположено на площад „Сан Марко“. – Чувствайте си като у дома си и ни помогнете да възстановим репутацията на града.“