Круизните кораби вече не са добре дошли във Венеция

На прекрасния италиански град вече му е „дошло до гуша“ от огромните круизни кораби и лайнери във водите му. Разбира се, има и много основателна причина за това, а ето каква е тя:

 

Екосистемата и историческото наследство на града трябва да бъдат опазени на всяка цена – така смятат и местните жители, и културните организации на „Ла Серенисима“ (Венеция). Макар и това да не се харесва особено на туристическия сектор…

Преди броени дни бе обявено, че от 1-ви август тази година в сила влиза нова забрана, която няма да разрешава влизането нa плавателни cъдoвe c тeглo нaд 25 xил. тoнa в плитĸия ĸaнaл „Джyдeĸa“, ĸoйтo пpeминaвa пoĸpaй живописния плoщaд „Caн Mapĸo“. В това число влизат и лайнерите, достигащи обикновено до над 200 хил. тона. Само мъничките пътнически фериботи и товарни съдове ще могат да влизат в лагуната и да преминават през каналите.

Венеция, канал „Джyдeĸa“.

В интерес на истината, неотдавна местните власти бяха заплашени от ЮНЕСКО, че ако не предприемат спешни мерки, Италия може като нищо да бъде включена в черния списък на държавите, които не полагат необходимите грижи и усилия за опазването на културното си наследство. Тъй като новото решение ще засегне пряко и бизнеса с круизните кораби, италианското правителство възнамерява да ги обезщети финансово.

Венецианците и международната общност от години апелират да се забрани преминаването на огромните и тежки плавателни съдове, за да не се стигне хем до екологична катастрофа, хем до срутване на вековните красиви венециански сгради.

Пречистените води на венецианските канали след обявяването на първата карантина през 2020 година.

Да припомним, че миналата година, след налагането на първата всеобща карантина, флората и фауната на Ла Серенисима значително се подобриха. Водите не само се избистриха, но и делфините и другите морски обитатели пак се завърнаха в лагуната и каналите ѝ. А това на свой ред накара хората да се замислят къде бъркат с опазването на Майката природа.